Tone Wilhelmsen Trøen (H) blir ny stortingspresident etter Olemic Thomessen.

– Dette handler om å gjøre en god jobb også, og det er jeg veldig motivert for. Dette er en spennende oppgave, sier hun.

Onsdag kveld offentliggjorde Høyre at det er Trøen de har innstilt til stortingspresident. Valget skal skje torsdag.

Byggeskandale

Trøen møtte pressen onsdag, og sa da hun skal snu hver stein i byggeskandalen.

– Vi kommer til å følge dette prosjektet nøye. Jeg skal sette meg inn i dette grundig sammen med presidentskapet. Vi skal ha jevnlige rapporter, men jeg må få litt tid til å sette meg inn i det før jeg uttaler meg nærmere om det, sa hun.

På spørsmål om hvorvidt hun gruer seg, var svaret klart nei.

– Har jeg sagt ja til en oppgave så har jeg det, dette gleder jeg meg til, sier hun.

Kvinner på topp

Trøen blir Norges andre kvinnelige stortingspresident. Dermed er alle de fremste vervene i Norge bekledd av kvinner.

Den eneste kvinnen som tidligere har vært stortingspresident er Kirsti Kolle Grøndahl (Ap), som var president i 1993 til 2001.

Stortingspresidenten rangerer som nummer to i Norge etter Kongen, foran statsminister Erna Solberg (H). Deretter følger høyesterettsjustitiarius Toril Marie Øie og utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H). I tillegg har Norge kvinnelig finansminister Siv Jensen (Frp). Også stortingets første visepresident er kvinne, Eva Kristin Hansen (Ap).

Trøen har sittet på Stortinget siden 2013. Hun har sittet i helse- og omsorgskomiteen og har etter stortingsvalget i fjor høst vært leder av familie- og kulturkomiteen.

Hun har sittet i kommunestyret i Nes i Akershus og i grunnlovsbygda Eidsvoll, hvor hun også har vært leder for Eidsvoll Turn fotball.

Hun er utdannet sykepleier.