VANLIG PROBLEM: Også mange yngre sliter med hørselen. Mørketallene er store. Foto: Shutterstock / NTB scanpix
VANLIG PROBLEM: Også mange yngre sliter med hørselen. Mørketallene er store. Foto: Shutterstock / NTB scanpix

Den ukjente folkeHELSEUTFORDRINGEN:

Nærmere én million nordmenn hører dårlig

Dette kan du gjøre for å hjelpe en som hører dårlig.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I 2020 vil én million nordmenn ha problemer med hørselen, ifølge tall fra Hørselshemmedes Landsforbund (HLF).

De mener at de reelle tallene kan være enda høyere.

– Det er to årsaker til det. Flere blir eldre, og måten vi omgir oss med lyd rett i øret på. Det er ikke foretatt systematiske målinger av nordmenns hørsel på 25 år. På disse årene har musikkvanene endret seg. Vi ser at mange, spesielt unge, får tinnitus etter å ha hørt på høy musikk, sier generalsekretær Anders Hegre til TV 2.

Slutter å jobbe

Nå pågår Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT 4) og der er målet at over 30.000 ører skal undersøkes og testes frem til og med 2019. Det betyr at vi snart vil få oppdaterte hørselstall.

Han sier at mange som sliter med hørselen opplever å falle utenfor sosialt. Det kan igjen kan få store konsekvenser.

– Vi ser at arbeidsføre folk med hørselstap oftere enn andre slutter å jobbe. Arbeidshverdagen oppleves for krevende, og mange kvier seg for å be om enkle hjelpemidler som de trenger for å mestre jobben.

Det er lett å trekke seg unna andre når er krevende å delta i samtaler, og mange opplever dermed å falle sosialt utenfor.

I dag vet vi at dersom du ikke tar i bruk høreapparat ved hørselstap, øker faren for å få demens, sier Hegre.

Han påpeker at hørselsutfordringer berører alle i dag.

– Hørsel angår oss alle, enten vi er rammet selv, har en kollega, et familiemedlem eller en venn som hører dårlig. Da er det viktig at vi gjør det vi kan for å inkludere og tilrettelegge for den som hører dårlig.

– Men hva kan vi rundt gjøre for å hjelpe?

– Det er tre hovedregler: Snakk tydelig, snakk én og én og ha blikkontakt med den du snakker med.

Han sier at dersom du blir spurt om å gjenta det du sa, så er det viktig å svare. Det er sårende å bli avfeid med «glem det».

La munnen være synlig

Hegre sier at det er viktig å snakke uten mat i munnen, og ha øyekontakt. Bakgrunnsstøy som tv og radio bør slås av.

– Et levende ansikt forteller ofte mer enn mange ord. Mange tror det hjelper å snakke høyt, men slik er det ikke. Ved hørselstap er det bortfall av enkeltlyder som er problemet, og volum har oftest ikke så mye å si.

Naturlig talerytme er viktig, ikke snakk for fort eller for langsomt.

Han sier at det er viktig at munnen er synlig.

– Dersom man har hånden, avis eller en kaffekopp foran munnen, kan det være vanskelige å få med seg det du sier. Skjegg kan gjøre det vanskelig å oppfatte hva som blir sagt.

Ikke minst er det viktig å være rett ved den du kommuniserer med.

– Det samme gjelder om du står med ryggen til, eller er i et annet rom; en høreapparatbruker som er i stuen har vanskelig for å høre hva du sier, hvis du er på kjøkkenet.

Det er viktig at ansiktet ditt er godt belyst.

– Ikke plasser deg slik at du får sterkt lys i ryggen. Da kan ansiktet ditt bli lagt i skygge og det er vanskelig å lese av på munnen din som mange med hørselstap gjør.

Slik kan du være en god venn for en hørselshemmet:

1. Vær inkluderende
Vis tydelig at du ser og setter pris på at vennen din er til stede. Mange hørselshemmede isolerer seg. De sliter med å høre det som blir sagt og vil ikke være til bry. Inviter med deg den som hører dårlig.

2. Spør hvis du lurer på noe
Synes du det er vanskelig å vite hvordan du bør oppføre deg overfor en som hører dårlig? Kanskje lurer du på hvordan høreapparatet virker, eller hvordan det er å leve med hørselstap? Så lenge du er nysgjerrig og ikke gjør narr, er det bare hyggelig at du spør.

3. Se personen
Vær interessert i hvem personen er og vær deg selv. Hva liker vennen din å gjøre og hvilke interesser deler dere?

4. Forstå hvordan din venn har det
Er det vanskelig å forstå hvordan det er å ikke høre? Kanskje du kan prøve å gå med ørepropper en stund? Det betyr mye at venner ønsker å forstå hvordan det er å ikke høre det som blir sagt.

5. Si aldri «glem det»

Ofte oppfatter de som hører dårlig ikke det som blir sagt og må spørre opp igjen. Det kan være sårende for den hørselshemmede å bli avfeid med glem det. Gjenta det du sa med et smil.

6. Ha blikkontakt og snakk normalt

Snakk ikke med ryggen til og hold ikke for munnen. Den hørselshemmede leser ofte på leppene. Snakk tydelig. Det hjelper ikke å rope, da blir det vanskeligere å forstå hva som blir sagt.

7. Unngå bakgrunnsstøyHusk at støy kan gjøre det vanskelig å høre hva som blir sagt. Finn et rolig sted dersom det er mulig og snakk helst en av gangen.

Kilde; HLF (Hørselshemmedes Landsforbund)