LIDELSE: På en pressekonferanse onsdag sa faren til Martine (23) at han og familien har gjennomgått stor lidelse etter drapet.
LIDELSE: På en pressekonferanse onsdag sa faren til Martine (23) at han og familien har gjennomgått stor lidelse etter drapet. Foto: Simon Askjer

faren til drepte Martine (23):

– Vi gir oss aldri

Onsdag er det ti år siden norske Martine Vik Magnussen (23) ble funnet drept i London. Nå kommer faren med en klar oppfordring til den etterlyste Farouk Abdulhak.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I dag er det ti år siden 23 år gamle Martine Vik Magnussen fra Asker ble funnet voldtatt og drept i London.

I en ny video sluppet av britisk politi i dag kan man se mistenkte Farouk Abdulhak og Martine Vik Magnussen i det de forlater nattklubben Maddox i London 14. mars 2008.

Ifølge politiet viser videoen en glad og avslappet Martine under en eksamensfeiring. Drapet skjedde senere samme natt.

– Etter ti år er ambisjonen vår fortsatt den samme: Å oppnå rettferdighet for Martine, sier sjefetterforsker i Metropolitan Police, Andy Partridge.

Stor lidelse

Klokken 11.30 norsk tid i dag leste faren til Martine, Odd Petter Magnussen, opp en uttalelse som ble overført direkte på Metropolitan Police sine Facebook- og Instagram-kontoer.

– Dette er en spesiell dag for oss. For ti år siden i dag, ble min elskede datter Martine drept. Den mistenkte valgte å rømme fra landet. Han har fortsatt sitt liv uten noen konsekvenser, mens jeg og min familie har fortsatt å lidd, sa han under pressekonferansen.

Magnussen kom med en oppfordring til den mistenkte Farouk Abdulhak:

– Jeg vil du skal vite at vi fortsatt søker rettferdighet for Martine. Politiet fortsetter å etterforske, og denne saken kommer aldri til å gå bort før rettferdigheten seirer, sa han.

Scotland Yard opplyser til TV 2 at Abdulhak sin status som etterlyst ikke vil endres. De fortsetter å jobbe med saken og oppfordrer han til å komme til Storbritannia.

– Jeg kan ikke forstå at Abdulhak skal ha noen fremtid slik han lever nå. Jeg er helt sikker på at denne saken vil bli løst på sikt, sier faren til TV 2.

– Har mer håp nå

Martines far, Odd Petter Magnussen, er på plass i London for nye samtaler med britiske utenriksmyndigheter og Scotland Yard. Til stede var også Alistair Burt, ministeren som har ansvar for Midtøsten og Nord-Afrika.

– Ja, jeg har mer håp nå, sier Magnussen til TV 2.

Han begrunner dette med at de stadig har nye møter og at britiske myndigheter viser et stor engasjement for saken. Han ønsker imidlertid ikke utdype hva som blir diskutert i møtene.

– Jeg er veldig rørt over britiske myndigheters innsats, sier han, og legger til at det er krevende, men at støtten fra Martine-stiftelsen betyr mye.

Ble aldri straffeforfulgt

Martine var student ved Regent Business School i London da hun ble drept, og ble sist sett i live på utestedet Maddox.

ETTERLYST: Farouk Abdulhak.
ETTERLYST: Farouk Abdulhak. Foto: Metropolitan Police

Dagen etter ble hun meldt savnet av venninnene før politiet fant henne i kjelleren til en leilighet disponert av Farouk Abdulhak. Han hadde vært sammen med Martine og venninnene på Maddox kvelden før, og ble raskt mistenkt for drapet.

Men Abdulhak hadde allerede kommet seg til Jemen, og fordi det ikke eksisterer noen utleveringsavtale mellom Storbritannia og Jemen, har han aldri blitt straffeforfulgt for drapet.

Det vil han heller ikke bli, med mindre han frivillig melder seg for britisk politi.

Vil ikke forsvinne

I de ti årene som har passert siden drapet har både politiet og familien gjentatte ganger forgjeves bedt Abdulhak om å returnere til Storbritannia.

– Abdulhak flyktet til et annet land for å fortsette sitt liv, og han mottar fortsatt beskyttelse. I ti år har han ignorert vårt ønske om at han skal komme tilbake for å bistå i etterforskningen, sier Partridge.

Han forsikrer om at tidens gang ikke vil føre til at denne saken forsvinner, og at Abdulhak for alltid vil være etterlyst for drapet på Martine.

– Han var en gjest i landet vårt da drapet skjedde, og jeg mener at det eneste ansvarlige å gjøre er å komme tilbake.