TEMPERATUREN midt på dagen.
TEMPERATUREN midt på dagen.

Det blir enda kaldere

Sol, men kald og sur vind i Sør-Norge. Nord-Norge har skikkelig ruskevær i vente.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er fortsatt mer vinterlig enn vårlig i landet vårt. Likevel svever nå de første pollenkornene fra or og hassel rundt i luften.

– Det er temperaturen som avgjør når pollenspredningen starter, men det skal ikke mange plussgradene til. Vi har hatt det varmt nok ute ved kysten i det siste, forteller Trond Einar Brobakk hos Astma- og Allergiforbundet.

I dag og onsdag varsler han beskjeden spredning av pollen fra or og hassel i Møre og Romsdal, og i Sogn og Fjordane.

I fjor startet pollensesongen rekordtidlig, allerede 27. januar. Da hadde det vært uvanlig mildt en periode, helt oppunder 16 grader på Sunnmøre.

Temperaturen synker

I går var det fortsatt under minus 25 på Finnmarksvidda, og hele 23,2 kuldegrader på Filefjell.

Bergen var varmest i landet med 6,7 grader, Oslo hadde opp 1,6 grader. Begge deler er omtrent som normalt nå midt i mars.

Det skjer små endringer i temperaturen i dag, men fra onsdag blir det kaldere i Sør-Norge.

– Høytrykk og klarvær gjør at det kan bli 10 til 20 kuldegrader i innlandet på Østlandet natt til fredag og natt til lørdag. De kaldeste stedene må være forberedt på minus 30 grader, forteller Storm-meteorolog Stig-Arild Fagerli.

Solen får temperaturen oppover igjen om dagen, men siden det er så kaldt om natten krabber de ikke mye over null grader noe sted. For pollenallergikerne er det en god nyhet.

– Når temperaturen synker bremser modningen av pollenkornene. Samtidig er kald luft så tung, at kornene ikke spres så godt, forklare Brobakk.

Flott onsdag

Tirsdag er en fin dag i det meste av landet. Det går noen snøbyger i Finnmark, elles er det opphold og mye sol i hele landet.

NEDBØR frem til midnatt lørdag

Det blåser opp i kuling i perioder i Finnmark og langs kysten av Vestlandet, ellers er det rolige vindforhold.

Onsdag blir minst like fin.

Det går noen snøbyger langs kysten fra Øst-Finnmark og vestover inn i Troms, og her kan det kanskje blåse opp i liten kuling. Ellers blir det opphold og mye sol.

– Prognosene viser en del skyer i Sør-Norge, men de ser ut til å ligge høyt, så vi kommer nok ikke til å oppleve onsdag som en grå dag, forklarer Fagerli.

Sterk vind torsdag

Torsdag får Øst-Finnmark litt snø, ellers blir det mye sol og lite vind i Nord-Norge. I Sør-Norge blåser det opp.

– Kysten av Trøndelag får stiv kuling fra øst. Sørlandskysten og langs kysten sør på Vestlandet får det enda heftigere. Her kan det blåse opp i sterk kuling fra sør og sørøst, advarer Fagerli.

Sur fredag

Årsaken til finværet denne uken, er at høytrykket som begynte å rydde unna skyer og nedbør tirsdag, fortsetter å vokse.

– Høytrykket beveger seg sørover både tirsdag, onsdag og torsdag. Det åpner opp for at nedbør fra lavtrykk lenger nord kommer seg inn mot Nord-Norge, sier Fagerli.

VINDEN fredag

Kart: Earth Nullschool

Fredag skyer det til fra Salten og nordover, og det er snøvær på vei inn mot Troms og Vest-Finnmark. Vinden nøyer seg med en bris fredag, det er lørdag det virkelig blåser opp i nord.

Fra Salten og sørover blir det opphold og sol fredag, men det kommer til å blåse surt.

– Kuling fra sørøst på Trøndelagskysten, østlig sterk kuling på Sørlandskysten og sør på Vestlandet, og liten kuling fra østlig retning langs kysten fra Telemark og østover, forteller Fagerli.

Sammen med de lave temperaturene kommer vinden til å gjøre det farlig kaldt om natten.

Uvær i nord, fint i sør i helgen

Lørdag snur et kraftig lavtrykk ved Svalbard vinden på vest og sørvest i i Nord- og Midt-Norge. Fra Vest-Finnmark til sør i Nordland blir det stiv og sterk kuling.

– Vinden gjør at temperaturen stiger kraftig fra Nord-Trøndelag og nordover, samtidig som det kommer inn sludd og snø, sier Fagerli.

Om ettermiddagen lørdag dreier vinden på nordvest i Nordland og Troms, og øker til stiv kuling fra vest langs kysten av Trøndelag.

– I Sør-Norge sørger høytrykket for fortsatt fint vær lørdag, opphold og sol. Men det fortsetter å blåse, Sørlandskysten får opp i østlig stiv kuling. Og det holder seg kaldt, sier Fagerli.

Søndag trekker nedbøren sørover mot Nordvestlandet. Lenger sør blir det fortsatt fint vær.