Hjemmelaget granola med kanel og honning.
Hjemmelaget granola med kanel og honning. Foto: Bra godt / TV 2

Bra godt:

Start dagen med en smak av honning

Honning er naturens eget søtstoff. Her får du tre oppskrifter der du enkelt kan droppe sukker i forhold til den søte nektar.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Granola med kanel

  • 2 ss ekstra virgin olivenolje
  • 1 dl lønnesirup
  • 2 ss honning
  • 1 ts vaniljeekstrakt
  • 300 g havregryn
  • 50 g solsikkefrø
  • 4 ss sesamfrø med skall
  • 50 g gresskarkjerner
  • 100 g hakkede mandler
  • 2 ts malt kanel
  • 0.5 ts mineralsalt
  • 50 g kokosflak (kan sløyfes)
  1. Forvarm ovnen til 150 grader (evt. 130 grader på varmluft)
  2. Bland olje, lønnesirup, honning og vaniljeekstrakt i en stor bolle.
  3. Ha i det tørre bortsett fra kokosflakene som tilsettes underveis i stekingen.
  4. Dekk to stekeplater med bakepapir og fordel granolaen jevnt over platene. Stekes midt i ovnen i 15 minutter (alternativt begge platene på varmluft i 130 grader).
  5. Strø over kokosflak og stek i ytterligere 10-15 minutter.

Serveres med gresk yoghurt eller syrnet melk og gjerne litt friske eller frosne bær.

Granolaen er holdbar i lufttett boks i opptil 4 uker.

Hjemmelaget ketsjup

  • 3 glass økologisk tomatpurè
  • 0.5 dl økologisk honning
  • 0.5 dl myse (eks. Molkosan eller Vita Biosa kjøpt på helsekost)
  • 2 ss rå øko eplecidereddik
  • 1 ss mineralsalt
  • 1 ts allehånde
  • 1 fedd hvitløk, finhakket
Hjemmelaget ketsjup.
Hjemmelaget ketsjup. Foto: Bra godt / TV 2

Bland alle ingrediensene i en bolle og rør godt.

Ha ketchupen i et norgesglass med gummistrikk og lokk.

La stå i romtemperatur på kjøkkenbenken for fermentering og utvikling av melkesyre og syrlighet i 2-4 dager.

Smak etter to dager og kjenn om du liker syrligheten. Om du tåler mer syrlighet la den stå litt til. Pass på at den ikke overgjærer, da smaker den ikke godt lenger.

Ha ketchupen i små tette glass og lagre den i kjøleskap. Bruk den som ketchup på maten, som tomatsaus i pastaretter og i gryter og supper.

Hjemmelaget hostesaft

  • 1 ss sitronsaft
  • 1 ts revet ingefær
  • 1 ts kaldslynget honning
  • 1 ts varmt vann