Laks kimchi med sjokoladekake til dessert

Laks kimchi
Laks kimchi Foto: Bra godt / TV 2
Laksen kan du fra før. Men med dette tilbehøret blir tallerkenen superlekker!

Mandelpotetpurè med hvite bønner og ristet hvitløk

Kokte poteter har svært høy glykemisk indeks og kan derfor gi høye blodsukkertopper alene i en purè.

Blander du inn hvite bønner får du dempet pureens blodsukkerbelastning og beriket den med både fiber, vitaminer og planteprotein. Metthetsfølelsen varer også lenger. Prøv du også!

Dette trenger du til 4 personer

  • 10-12 mandelpoteter (ca.400-450g), med skall
  • 1 eske hvite bønner (170g uten lake)
  • 2 store ss smør/Smøremyk Rapskokos (ca.50g)
  • 0,5 dl øko H-melk
  • 4 fedd hvitløk, til garnityr

Kok mandelpoteten møre med skallet på (bønnene skal med i kokevannet de siste 2 minuttene). Det gjør ingen ting om du koker potetene i stykker, de skal moses uansett.

Mens potetene koker så renser du hvitløksfedd, skjærer dem i skiver og surrer dem gyldne i smør i en stekepanne på moderat temperatur.

Hell av vannet på poteter og bønner, rør inn smør og fløte og mos det hele godt sammen med ei potetstappe om du tåler å se skallet, eller en stavmikser om skallet må ”skjules”. Med stavmikser blir konsistensen litt mer limete. Smak så til med havsalt og sort kvernet pepper.

Ha potetpurèen over i ei skål, dryss hvitløksflakene over og server!

Norsk kimchi

  • 1 kinakål (bruk bare de grønne bladene. Fjern den hvite stilken)
  • 2 vårløk, i ringer
  • 4 stilker grønnkål (bruk bare bladene, og fjern stilken)
  • 4 gulrøtter, i tynne skiver
  • 4 cm ingefær, revet
  • 4 ss tamari (naturlig langtidsgjæret soya, Helios)
  • 2 ss myse

Rens, skyll, tørk og kutt alle grønnsakene. Ha kinakål i en bolle. Tilsett tamari og myse. Massér kålen til den slipper væske. Bland resten av ingrediensene inn i kålen.

Ha kålblandingen på store norgesglass. Pass på at alle grønnsaker ligger under væsken. Dette kan du løse ved å legge noe som presser kålen ned. Pass på at det er 2-3 cm fra kålen og opp til kanten på glasset, slik at det er plass til gjæring.

La kimchien gjære i romtemperatur i 5-10 dager. Jo lenger den står, jo syrligere blir resultatet.

Etter gjæring kan kimchien oppbevares i lukket glass i kjøleskapet.

Tips: Neste gang du skal lage kimchi, så kan du bruke lake fra den forrige kimchien istedenfor myse i oppskriften.

Mørk sjokolade med topping

2 plater mørk sjokolade 80%

Det du ønsker av topping, f.eks:

  • zest av 1 øko appelsin
  • ristede gresskarkjerner/mandler og havsalt
  • frysetørrede bær
  • revet kokos
  • lakrispulver
  • granola

Legg sjokoladeplatene på en stekeplate kledd med bakepapir. Sett stekeplaten inn i ovnen på 50 grader med døren åpen.

Når du ser platene så vidt begynner å smelte, så tar du dem ut, strør på ønsket topping og setter den til avkjøling i kjøleskap.

Lik TV 2 Underholdning på Facebook