Giftattentatet i Salisbury:

Theresa May: – Nervegiften ble laget i Russland

Russisk nettsted hevder at britisk politi har overvåkingsbilder av to menn som knyttes til giftangrepet.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Statsminister Theresa May sier i en tale til Parlamentet mandag kveld at nervegiften er produsert i Russland, og at Russland med stor sannsynlighet sto bak forgiftningen av eks-spionen Sergej Skripal.

Sky News melder at nervegiften «Novitsjok» er laget for bruk i militært øyemed.

Den russiske nervegiften ble utviklet mot slutten av den kalde krigen. Sovjetunionen ville ha et kjemisk våpen som ikke kunne oppdages av NATOs varslingsutstyr.

«Novitsjok» omtales som en fjerdegenerasjons nervegift som er flere ganger sterkere enn VX.

– Et voldelig angrep

Storbritannia har kalt inn Russlands ambassadør på teppet. Han må forklare hvordan det har seg at nervegiften er blitt brukt mot de to.

– På grunn av Russlands historikk med statsfinansierte attentat, og at Russland anser avhoppere som mål for attentat, har regjeringen konkludert at det er høyst sannsynlig at Russland står bak forgiftningen av Sergej og Julia Skripal. Dette var enten en målrettet aksjon av Russland mot landet vårt, eller så har Russland mistet kontrollen over en livsfarlig nervegift slik at andre har fått tak i den, sa statsministeren.

– Hvis Storbritannia ikke får et troverdig svar innen tirsdag, vil britene konkludere med at det var Russland som sto bak, og regne forgiftningen som et voldelig angrep på britisk territorium, fremholder May.

– Vi vil ikke tolerere et slikt frekt forsøk på å drepe uskyldige sivile på vår jord, sa May.

Soldater iført beskyttelsesdrakter og personell fra nødetater utførte mandag undersøkelser i Winterslow, nær Salisbury.
Soldater iført beskyttelsesdrakter og personell fra nødetater utførte mandag undersøkelser i Winterslow, nær Salisbury. Foto: Henry Nicholls/Reuters/NTB scanpix

Russland beskylder britenes statsminister Theresa May for å ha holdt et sirkusshow og kommet med provokasjoner etter talen hennes i Underhuset mandag, skriver NTB.

– Dette er et sirkusshow i den britiske nasjonalforsamlingen, sier Maria Zakharova, talskvinne for det russiske utenriksdepartementet, til russiske nyhetsbyråer.

Mandag kveld kommenterte Det hvite hus giftattentatet, men uten å anklage Russland.

– Bruken av det svært giftige nervestoffet mot britiske borgere på britisk jord er en grov krenkelse, sa pressetalskvinne Sarah Sanders mandag.

– Angrepet var hensynsløst, tilfeldig og uansvarlig, sa hun.

Britiske etterforskere har jobbet døgnet rundt etter at den russiske eks-spionen Sergej Skripal (66) og datteren Julia (33) ble funnet bevisstløse på en benk i Salisbury i Storbritannia søndag 4. mars.

Politiet har blant annet gått gjennom opptak fra overvåkingskameraer for å finne ut hvor Skripal og datteren befant seg før de ble syke.

Parkbenken der de to ble funnet, er dekket til.
Parkbenken der de to ble funnet, er dekket til. Foto: Adrian Dennis/NTB scanpix

I arbeidet med å avdekke hvordan de to ble utsatt for nervegiften, har etterforskningen konsentrert seg om flere steder:

  • Det er funnet spor av nervegift i puben og restauranten 66-åringen og hans datter besøkte før de kollapset.
  • Politiet har også undersøkt parkbenken der de ble funnet, den tidligere spionens hjem, en pub og gravlunden der 66-åringens kone og sønn er begravet.
  • Mandag ettermiddag ble parkeringsplassen utenfor supermarkedet Sainsbury's stengt for undersøkelser.

Opp mot 500 pub- og restaurantgjester ble oppfordret til å vaske både klærne og eiendelene sine grundig som en forholdsregel. Det tok flere dager å advare gjestene, en avgjørelse som kritiseres av både lokalbefolkning og politikere, skriver Salisbury Journal og The Guardian.

Avis: Giften laget i Russland

Britisk politi hadde frem til mandag ikke gått ut offentlig med hvilken gift det var, ifølge Sky News og Reuters.

Britiske myndigheter har tidligere varslet at Storbritannia vil slå kraftfullt tilbake dersom det skulle vise seg at de to er blitt forgiftet og at en utenlandsk statsmakt står bak.

Myndighetskilder har opplyst til avisen The Times at politiet og sikkerhetstjenestene skal ha funnet beviser som knytter nervegiftattentatet til Russland. Ifølge The Daily Telegraph mener eksperter fra det britiske militærets forskningssenter Porton Down at det er bevist utover enhver rimelig tvil at nervegiften er laget i Russland.

Tom Tugendhat som leder det britiske parlamentets utenrikskomité sier til BBC at attentatet bærer preg av å ha blitt utført av en statsmakt.

Avhørt om to menn

Det russiske nyhetsnettstedet Rosbalt melder mandag at Scotland Yard skal ha sikret seg overvåkingsbilder av to menn som mistenkes for å stå bak ugjerningen. Ifølge Rosbalt skal en russisk forretningsmann bosatt i London ha blitt oppsøkt av etterforskere som ville vite om han kjente de to mennene på overvåkingsbildene.

Programlederen Dmitrij Kiseljov i statseide Rossija 1 beskylder Storbritannia for å stå bak giftangrepet, angivelig for rettferdiggjøre en boikott av fotball-VM, skriver The Moscow Times.

– Tenker du deg godt om, er det bare Storbritannia som vil tjene på å forgifte GRU-obersten, for å gi næring til russofobien, sa Kiseljov søndag.

Ifølge NTB anklager Russland Storbritannia for å bruke saken til å undergrave fotball-VM, som går av stabelen i Russland til sommeren.

– Vi har gjentatte ganger advart om dette: at vestlige medier i forkant av fotball-VM vil komme med omfattende kampanjer for å sverte Russland og undergrave tilliten til Russland som vert for sportsarrangementet, heter det i en uttalelse fra det russiske utenriksdepartementet.

Russlands president Vladimir Putin sier mandag at Storbritannia bør prøve å finne ut hva som skjedde med Skripal før de legger skylden på Russland, melder AP.

– Kom først til bunns med tingene der, så kan vi diskutere det, sa Putin til en BBC-korrespondent.

Skripal jobbet i den russiske militære etterretningstjenesten GRU frem til 1999. I 2004 ble han pågrepet utenfor sin bolig i Moskva, og to år senere ble han dømt til 13 års fengsel for landsforræderi. Han innrømmet at han ble rekruttert av den britiske etterretningsorganisasjonen MI6 i 1995, og ble senere løslatt og utlevert til Storbritannia etter en spionutvekslingsavtale mellom USA og Russland i 2010.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook