SKANDALE: Stortingsrepresentant for Hedmark Høyre og tidligere Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise er straks tilbake på Stortinget etter at sykemeldingen går ut. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
SKANDALE: Stortingsrepresentant for Hedmark Høyre og tidligere Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise er straks tilbake på Stortinget etter at sykemeldingen går ut. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Tonning Riise: – Jeg er ikke et monster

29-åringen sier han har en lang vei å gå for å gjenoppbygge tilliten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I januar trakk Kristian Tonning Riise seg fra vervet som leder i Unge Høyre. Årsaken var en rekke varsler om seksuell trakassering.

Flere av dem la år tilbake i tid, og både Unge Høyre og moderpartiet måtte tåle sterk kritikk for å ikke ha gjort noe tidligere. Tvert i mot ble han høsten 2017 valgt inn på Stortinget for Høyre.

For første gang forteller Tonning Riise nå om hvordan de siste månedene har vært for ham og de rundt. Han snakker ut i lokalavisa Østlendingen.

– Jeg ber nok en gang om uforbeholden unnskyldning for dem som har båret på tunge og ubehagelige historier med meg. Men jeg kjenner meg ikke igjen som monster, jeg håper at bildet kan bli mer nyansert, sier Tonning Riise i intervjuet med Østlendingen.

Hedmarkingen har vært sykmeldt siden januar, men nå er sykmeldingsperioden over og onsdag møter han på Stortinget igjen.

– Alle som har vært nær meg de siste månedene, kan bekrefte at sjukmeldingen har vært helt reell. Men nå føler jeg meg mentalt rigget til å møte på jobb igjen.

Gleder seg

Han sier han gleder seg til å komme tilbake til stortingsjobben han er valgt til.

– Mange har med god grunn vært skuffet og sinte på meg. Nå er det tid for å rette ryggen, se folk i øynene igjen – og kunne si unnskyld ansikt til ansikt, sier han.

Stortingsrepresentanten tror tiden framover blir tøff.

– Jeg har et maratonløp foran meg. Det er et ordtak som sier at tillit bygges millimeter for millimeter og rives ned i kilometer. Jeg har rykket tilbake mange mil nå, og må nok bruke resten av stortingsperioden til å bygge opp tilliten igjen.

Han sier at han skylder Hedmark Høyre og Innlandet Høyre å gjøre så godt jeg kan, sier Tonning Riise.

Mange varsler

Høyre har mottatt elleve varsler om oppførselen til Tonning Riise.

Generalsekretæren i Høyre beskrev hans atferd i flere sammenhenger med høyt alkoholforbruk, aggressiv sjekking og manglende rolleforståelse.

Det alvorligste varselet gjaldt seksuell omgang med en svært beruset 16-åring under et fylkesårsmøte i 2014.

Senere kom det fram at enkelte fylkeslag i Unge Høyre ikke ønsket besøk av Tonning Riise på grunn av oppførselen hans. (©NTB/TV 2 )