Sverre Lunde Pedersen i regnværet i Amsterdam. Foto: Peter Dejong
Sverre Lunde Pedersen i regnværet i Amsterdam. Foto: Peter Dejong

Pedersen brøt endelig Kramer-barriere

Sverre Lunde Pedersen slo Sven Kramer på 5000 meter for første gang i karrieren i allround-VM på skøyter – og det på hans egen hjemmebane.

Sverre Lunde Pedersen og Ted-Jan Bloemen gikk i siste par på den regnvåte 5000-meteren i allround-VM utendørs i Amsterdam, men det var ingen hvem som helst som ledet. Sven Kramer var i front med tiden 6.34.15.

Nederlenderen viste imidlertid store svakhetstegn på de siste 800 meterne i sitt løp, og bordet var dekket for Pedersen i sitt livs form.

Nordmannen var bak helt fram til de siste rundene, men da tok han flere store jafs av tiden til Kramer.

I motsetning til Kramer møtte aldri Pedersen veggen. Bergenseren vant 5000-meteren med tiden 6.33,81. Det er første gang han slår nederlenderen på distansen.

Sverre Lunde Pedersen. Foto: Peter Dejong
Sverre Lunde Pedersen. Foto: Peter Dejong

– Det var stort. Å slå Sven Kramer på hans hjemmebane foran 28.000 tilskuere, det er vanskelig å sette ord på. Dette er en kjempeopplevelse. På den berømte sisterunden, som han har fått så mye kritikk for, tok han et sekund på Kramer, sa landslagstrener Sondre Skarli til NRK.

På skuddhold

Seieren på 5000-meteren posisjoner Pedersen på 2.-plass i sammendraget etter første dag. Nederlenderen Patrick Roest, som vant 500-meteren, innehar ledelsen før søndagens 1500 og 10.000 meter.

Håvard Bøkko ble niendemann på 5000 meter og er nummer sju i sammendraget. Simen Spieler Nilsen fikk det ikke til og ble kun nummer 18. Sammenlagt er han nummer 12.

Sven Kramer er regjerende mester i allround-VM og åpnet på 500 meter med 37,43 foran en smekkfull hjemmearena utendørs i Amsterdam.

Jevnt på 500 meter

Sverre Lunde Pedersen gikk i tredje siste par og håpet å legge mest mulig tid i sekken til Kramer.

Pedersen fikk en kjempeåpning, men klarte ikke å holde tempoet oppe. Han gikk i mål på 37,42, ett hundredel foran Kramer.

– Vi skulle gjerne hatt litt mer, men i fjor var Kramer bedre på 500 enn Sverre, så dette er godkjent, sa NRKs ekspertkommentator Even Wetten.

Pedersen endte som nummer fem på distansen. Kramers landsmann Patrick Roest vant 500-meteren med 36,97.

Nilsen hadde dagens beste åpning, men gikk i mål til 37,50. Det holdt til sjuendeplass. Bøkko fulgte på niendeplass etter et løp på 37,55.

(©NTB)

Mer innhold fra TV 2