UTSETTES: Ranheim – Brann måtte utsettes grunnet is og tele på banen.
UTSETTES: Ranheim – Brann måtte utsettes grunnet is og tele på banen. Foto: Ned Alley

Eliteserie-åpningen utsatt: Raser mot avgjørelsen

Den tidlige seriestarten fortsetter å skape kaos. Ranheim – Brann er utsatt. Den avgjørelsen fikk Ranheims daglige leder til å rase.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Under dommerens befaring i dag, ble det likevel konkludert med at banen fortsatt var for ujevn enkelte steder, og at det ville utgjøre en for stor skaderisiko, opplyser seksjonsleder for kampadministrasjon i NFF, Rune Pedersen, i en pressemelding.

Det var dommer, Espen Eskås, som tok avgjørelsen. NFF understreker at det er hensynet til spillernes helse som ligger bak.

Både supportere og eksperter reagerer på at avgjørelsen ikke ble tatt tidligere. Slik svarer Pedersen:

– Ranheim har hatt utfordringer med undervarmen, og det har ført til ujevnheter på banen. En rekke tiltak har vært satt inn, og NFF har hele tiden fått positive tilbakemeldinger på at banen skulle bli spilleklar, forklarer seksjonslederen.

Forbannet daglig leder

Dette kjøper ikke Ranheims daglige leder Frank Lidahl. Han er rett og slett «forbainna».

Frank Lidahl i Ranheim.
Frank Lidahl i Ranheim.

– Dommeren har den beslutnings-myndigheten. Han kom her i formiddag og uttrykte sin skepsis da. Så sa han at han skulle ha befaring med begge lags trenere. Den befaringen valgte han å droppe og tok beslutningen på egenhånd, forteller Lidah og fortsetter:

– Nå ser jeg også at NFF i en pressemelding nærmest legger skylden på oss. Det er et bra forsøk på «backstabbing» det. Vi har spilt på hundre naturgressbaner i Obosligaen som er mer ujevn enn dette. Kampen burde vært spilt, slår han fast.

– Det er en dommer som tar beslutningen her i dag, og han er åpenbart lege, som mener dette er en større risiko for skade enn hva vårt medisinske apparat gjør, sier han syrlig.

Noen Brann-fans ble igjen for å heie og synge selv om kampen ble utsatt.
Noen Brann-fans ble igjen for å heie og synge selv om kampen ble utsatt.

Ranheim har jobbet systematisk lenge for å få banen i stand, men har hatt problemer med undervarmen. De har brukt rundt en halv million på arbeidet.

Rune Pedersen i NFF sier til TV 2 at de ikke forsøker å legge skylden over på Ranheim.

– Absolutt ikke. Vi har sammen med Ranheim trodd det var mulig. Vi hadde ikke jobbet med dem om vi ikke trodde det kunne gå. Jeg har rost deres innsats i samtlige intervjuer. Samtidig er det i vår struktur at det er dommeren som må ta avgjørelsen. Men vi har trodd at det ville løse seg, sier Pedersen.

– Handler om sikkerheten

Branns sportssjef, Rune Soltvedt, mener overfor Bergens Tidende at fotballforbundet gjorde rett når de utsatte kampen.

– Det her handler det rett og slett om sikkerheten til spillerne. Vi mener at det var så graverende allerede i går da vi kom opp også. Det illustrerer alt når man kjører dampveivals noen timer før en kamp. Jeg synes det er en modig og god beslutning av dommeren å ta, sier Branns sportssjef Rune Soltvedt til Bergens Tidende.

TV 2s fotballekspert, Jesper Mathisen, påpeker at baneforholdene har vært slik i flere dager.

– Dette er galskap – at det ikke kommer en delegat eller dommer som kunne sjekket dette i går – jeg snakket med flere i både Brann og Ranheim, som sa i går at dette ikke kommer til å gå. Det er fornuftig at den blir utsatt, men det står på at de gjør det én time før kamp når supporterne allerede har rigget seg til, raser Mathisen.

Is og tele på banen

Utsettelsen møtes med kritikk i sosiale medier. Brann Bataljonen skriver det er en skandale, mens andre rister på hodet av situasjonen som gjør at begge Ranheims første kamper i Eliteserien er utsatt på grunn av vinteren.

Styreleder i Brann Bataljonen, Roger Lillebøe Hansen, er på plass i Ranheim. Han forteller om grusomme baneforhold.

– Jeg tenker det er helt fornuftig å avlyse, for det er ikke gode forhold. Mesteparten er veldig god, men noen stedet er det store, knallharde forhøyninger av is og tele under. Med tanke på at dette er den første av en rekke kamper, med så stor risiko for at en spiller kan bli skadet, er det fornuftig, sier Hansen til TV 2, før han legger til.

– At avgjørelsen burde blitt tatt for flere dager siden, er en helt annen sak.

Den rekordttidlige seriestarten kunne knapt fått et verre utfall. Mathisen synes det er en elendig idé i utgangspunktet.

– De mener at å strekke sesongen vil gjøre den bedre, men jeg kan ikke i min villeste fantasi skjønne hva som er positivt med en så tidlig seriestart. Det har null sportslig utbytte, tordner TV 2s fotballekspert.

– For en parodi

Mathisen uttrykte sitt raseri på Twitter like etter avgjørelsen var tatt.

– Hvorfor i alle dager kunne ikke banen blitt sjekket skikkelig i går? Hvorfor vente så lenge? Jeg snakket med flere i Brann-leiren i går, og de var sjokkerte over hvordan banen så ut. Det er jo ikke slik at banen har blitt noe verre i løpet av natten! For en parodi, skriver han på Twitter, før han følger opp:

– Når det er sagt så er det jo helt riktig at den blir utsatt, for den banen ser helt forferdelig ut. Det er ikke forsvarlig å spille der. Det jeg reagerer på er at ikke denne avgjørelsen blir tatt mye tidligere, og selvfølgelig hvorfor vi skal starte Eliteserien midt på vinteren.

Ranheims andre kamp utsatt

Ranheims bortekamp mot Sandefjord i andre runde er allerede utsatt på grunn av værforholdene.

Sandefjord mot Ranheim og Stabæk mot Start i runde to er utsatt til andre uken i april på grunn av værforholdene. Det bekreftet Norges Fotballforbund torsdag.

– Bakgrunnen er den ekstraordinære værsituasjon med mye snø på arenaene og dårlige værutsikter. Basert på situasjonen i dag og værutsiktene er det en betydelig risiko for at kampene ikke kan gjennomføres som planlagt, sa konkurransedirektør Nils Fisketjønn.