Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Miljeteig er gruppeleder for SV i bystyret i Bergen og var en kort periode partiets nestleder fra mars 2015 og til hun trakk seg i fjor på grunn av sykdom.

Hun mener sangen er utdatert og reagerer blant annet på strofen «Mødrene har grett» og sier at det er på tide med en ny nasjonalsang.

– Den bør legge mer vekt på hverdagslivet og på både kvinner og menns historie. Jeg synes også den bør være både på nynorsk og bokmål, halvparten på hver målform, sier hun til NRK.

Teksten på «Ja, vi elsker» er skrevet av Bjørnstjerne Bjørnson, og sangen ble første gang framført offentlig 17. mai 1864.

– Teksten til nasjonalsangen vår er jo en litterær tekst som må tolkes inn i sin tid, sier direktør Åse Wetås i Språkrådet. Hun peker på at sangen tross alt er 150 år gammel.

Oddny Irene Miljeteig.
Oddny Irene Miljeteig. Foto: Meek, Tore

– Her er det ordvalg og patos, som vi ikke ville valgt i dag. Det gjelder også sanger, som «Mellom bakkar og berg» og «Gud signe vårt dyre fedreland», sier hun.

I Tyskland sa statsminister Angela Merkel nylig nei til å gjøre teksten til den tyske nasjonalsangen mer kjønnsnøytral, mens både Canada og Østerrike har endret sine tekster.

(©NTB)