Maren Lundby vant OL-gull for Norge i hopp. Nå kan hun få hoppe i storbakkene også.
Maren Lundby vant OL-gull for Norge i hopp. Nå kan hun få hoppe i storbakkene også. Foto: Norges Skiforbund

Varsler storsatsing: Kvinnehopperne inntar storbakkene

Hoppjentenes kamp for like rettigheter fikk et voldsomt løft torsdag. FIS varsler flere storbakkerenn og mikskonkurranser. Det åpner for Maren Lundby i Raw Air.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

FIS' renndirektør Walter Hofer var på plass sammen med kulturminister Trine Skei Grande da ideene ble lansert på kvinnedagen foran Raw Air.

– Det er ikke tvil om nivået på de kvinnelige utøverne. Det er på høyeste internasjonale nivå. Vi vil ha konkurranser sammen med herrene i storbakker, sa Hofer.

I helgen hopper både kvinner og menn i Holmenkollen. Det skal bli flere slike felleshelger neste sesong. Hoppjentene skal bli et langt mer synlig produkt sammen med gutta.

– Vi ønsker å få teste dette i sommerkonkurransene og prøve det noen ganger i løpet av neste vinter, sa Hofer til TV 2.

Maren Lundby, vinner av OL-gull i normalbakke, gleder seg stort over forslaget.

– Dette betyr veldig mye, vi har ønsket dette. Nå kommer vi over på en helt annen arena. Vi får vise oss fra en annen side. Det er mer spektakulært med store bakker. Nå får vi drømmen oppfylt, sier en glad Lundby til TV 2.

Og når jentene flytter over i storbakken, blir det mye lettere å få dem inn på Raw Air-programmet. Det kan skje allerede neste år.

– Veldig bra. Dette løfter jentehopp. Det gleder meg voldsomt. Vi har Maren Lundby, som kommer til å bli en viktig aktør i norsk og internasjonal hoppsport i mange år. Nå blir jentehopp en enda større del av hoppfamilien, sier landslagssjef Alexander Stöckl til NTB.

Usikkert når

Det er uklart når hoppjentene får være med i Raw Air, men man er nærmere enn noen gang.

– En glimrende mulighet til å vise at hoppsporten og norsk idrett er i front på dette området. Det er gledelig at kulturministeren tar del i dette. Dette er en glimrende mulighet for henne til å gjøre det siste løftet for jentedelen i vår sport, sier sportssjef Clas Brede Bråthen.

Det er liten tvil om hvor mye prestisje FIS legger i jenteløftet når Walter Hofer og renndirektørkollega Chika Yoshida begge var til stede i Holmenkollen torsdag. Det er også et spørsmål om penger her. Hofer ba m støtte fra den norske regjeringen. Trine Skei Grande var noe vag på spørsmål om hvor mye Norge vil bidra med.

Komitéleder hopp, Bente-Lill Romøren, var også på plass da hoppjentene tok et steg nærmere full likestilling i hoppbakken.

(©NTB)