APPELL: Sumaya Jirde Ali på talerstolen i Bergen torsdag ettermiddag.
APPELL: Sumaya Jirde Ali på talerstolen i Bergen torsdag ettermiddag. Foto: Silje-Tamara Rojas/TV 2

Sumaya trosset hetsen – holdt appell på kvinnedagsmarkering

Samfunnsdebattant Sumaya Jirde Ali (20) deltok likevel på 8. mars-markeringen i Bergen, etter at hun i utgangspuktet trakk seg på grunn av grov hets.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sumaya Jirde Ali var til stede under markeringen på Torgallmenningen i Bergen torsdag ettermiddag.

Ved 17.45-tiden holdt hun appell i anledning kvinnedagen.

– Det blir for provoserende når muslimske kvinner tar plass i offentligheten. Fordi vi liksom skal være underkuet. Hvis du skal vurdere ytringsfriheten i et land, så må en se på ytringsfriheten til minoritetene, sa hun til de fremmøtte.

På sin Facebook-side skrev hun en drøy halvtime før appellen skulle holdes at hun likevel ville stille opp.

«Takket være alle som har mobilisert og støttet meg de siste ukene, takket være det enorme engasjementet folk har vist mot rasisme og sexisme, har jeg i dag krefter og mot til å både gå og holde appell under 8. mars-toget i Bergen», står det på Facebook-siden.

Trakk seg

Ali har markert seg som en frittalende samfunnsdebattant. Utspillene hennes på sosiale medier har skapt reaksjoner, og både hun og familien hennes har blitt voldstruet. Hun har blitt fortalt at hun burde få huden skrelt av, og at hun burde voldtas med en kaktus.

Derfor trakk hun seg i utgangspunktet fra 8. mars-markeringen i Bergen.

– Jeg har lært meg ulike strategier for hvordan jeg skal forholde meg til det. Jeg logger ut når det er på sitt verste. Jeg tar avstand, tar meg en pause og deaktiverer sosiale medier, fortalte Ali da til TV 2.

Masker av Sumaya

I forkant av kvinnedagen oppfordret derfor samfunnsdebattant Susanne Kaluza gå med masker av Ali, for å støtte 20-åringen. Kaluza laget en maske med Sumayas ansikt, slik at folk kunne printe den ut og gå med i tog.

– Det er utrolig synd hvis noen tror de kan true andre mennesker til taushet. Derfor håper jeg vi som et motsvar kan se mange Sumayer i gatene i morgen, både på Youngstorget og andre steder i landet, sa Kaluza til TV 2.