STOR FORSKJELL: – Fra den beste til den dårligste er det veldig stor forskjell. Den beste er nesten 100 prosent, og den dårligste er veldig dårlig, sier Morten Nonsdal, daglig leder i Ski Renseri AS.
STOR FORSKJELL: – Fra den beste til den dårligste er det veldig stor forskjell. Den beste er nesten 100 prosent, og den dårligste er veldig dårlig, sier Morten Nonsdal, daglig leder i Ski Renseri AS. Foto: Chris-Erik Kristoffersen

TV 2 HJELPER DEG AVSLØRER sTORE FORSKJELLER MELLOM VASKEMIDLer:

Et vaskemiddel slår knockout på konkurrentene

Vaskeputer har dukket opp som et alternativ til pulver og flytende vaskemiddel. Putene er opptil tre ganger så dyre, men vasker de bedre?

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For å finne ut det har TV 2 hjelper deg testet ti ulike vaskemidler i konsistensene: pulver, puter og flytende. I utvalget har vi tatt med noen av markedslederne, samt noen rimelige alternativer.

Se hele testen i TV 2 hjelper deg torsdag klokken 20:30.

Vi har testet vaskepulverne: Omo Ultra Hvitt, REMA 1000 Tøyvask Standard, Blenda Sensitive Hvitt og Unik Ultra. Putene: Ariel 3 in1 pods, Blenda Vaskekapsler og Omo Power Dose Ultra. Og flytende vaskemiddel fra: Rema 1000 hvitt , Omo Ultra Hvitt og Blenda Sensitive.

Krevende konsistens og farge

For å teste vaskemidlene gir vi dem en skikkelig utfordring ved å påføre seks krevende flekker på ti identiske, hvite t-skjorter. Vi smører på én spiseskje med: kakao, makrell i tomat, egg, tran, blåbærsyltetøy og barnemat (som inneholder rotfrukter, laks og sitron). Flekkene er valgt fordi de har krevende farge eller konsistens.

FLEKKER: Vi smører inn t-skjortene med seks krevende flekker. Foto: Bjørnar Posse Sandboe.
FLEKKER: Vi smører inn t-skjortene med seks krevende flekker. Foto: Bjørnar Posse Sandboe.

For å etterligne en typisk hverdagssituasjon lar vi flekkene trekke inn i t-skjortene i ett døgn. Vi overleverer dem deretter til Morten Nonsdal. Han har fagbrev i kjemisk rens og har drevet Ski Renseri i 30 år.

– Jeg har ikke så stor tro på at vi skal få bort disse flekkene på 40 grader. Det er ikke særlig varmt, sier han og stryker hendene over stoffet.

LAVE FORVENTNINGER: Morten Nonsdal er daglig leder ved Ski Renseri AS. Når han får se t-skjortene har han lave forventninger til hva vaskemidlene vil vaske bort. Foto: Breno Otranto.
LAVE FORVENTNINGER: Morten Nonsdal er daglig leder ved Ski Renseri AS. Når han får se t-skjortene har han lave forventninger til hva vaskemidlene vil vaske bort. Foto: Breno Otranto.

Nonsdal følger vaskeanvisningen på t-skjortene og vasker dem på 40 grader i identiske husholdningsmaskiner. For å fylle maskinen legger han inn en hvit duk sammen med tøyet. Programmet på maskinen tar ca. en time.

Pulver gir dårligst resultat

Når alle ti t-skjortene er vasket og tørket får han seg en skikkelig overraskelse.

– Fra den beste til den dårligste er det veldig stor forskjell. Den beste er nesten 100 prosent, og den dårligste er veldig dårlig, sier han.

Det er også stor differanse i resultatet mellom de tre produkttypene.

– Pulveret kommer dessverre dårligst ut. Alle t-skjortene som er vasket med pulver har fortsatt ganske markante flekker etter vask. Det henger nok sammen med at pulveret bruker tid på å løse seg opp i vann.

Av vaskepulverne er det REMA 1000 Tøyvask Standard som leverer det dårligste resultatet. Det er også det billigste produktet i testen.

FULL I FLEKKER: Etter at Morten Nonsdal har gått gjennom alle t-skjortene finner han en klart taper. Rema 1000 Tøyvask Standard gir det klart dårligste resultatet i testen, mener han. Foto: Chris-Erik Kristoffersen.
FULL I FLEKKER: Etter at Morten Nonsdal har gått gjennom alle t-skjortene finner han en klart taper. Rema 1000 Tøyvask Standard gir det klart dårligste resultatet i testen, mener han. Foto: Chris-Erik Kristoffersen.
TAPER: Rema 1000 Tøyvask Standard gir det klart dårligste resultatet i testen. Foto: Breno Otranto.
TAPER: Rema 1000 Tøyvask Standard gir det klart dårligste resultatet i testen. Foto: Breno Otranto.

– Dette er ikke et tilfredsstillende resultat i det hele tatt. Det er tydelig at såpen ikke har klart å bryte overflatespenningen, trengt godt inn og fått med seg alt ut. Det er tydelige flekker fra kakao og makrell i tomat igjen på t-skjorten.

Vinneren er nesten plettfri

De flytende vaskemidlene havner midt på tre i vår test. De har et noe bedre resultat enn t-skjortene vasket med pulver, men flekkene har satt tydelige avtrykk også på disse.

– Jeg er litt skuffet over resultatet på de flytende vaskemidlene, faktisk. Jeg hadde trodd at det skulle bli bedre.

Vaskeputene gir alle det beste resultatet i testen, men av dem har Nonsdal har funnet en soleklar favoritt: Blenda Vaskekapsler. Vinneren er også det dyreste produktet i testen (sammen med Ariel 3 in 1 pods).

VINNER: Vaskekapslene Blenda Sensitive gir det beste resultatet i testen. Foto: Breno Otranto.
VINNER: Vaskekapslene Blenda Sensitive gir det beste resultatet i testen. Foto: Breno Otranto.

– Tranen kan så vidt synes listegrann gjennom i godt lys. Eller så er makrellen, kakaoen og blåbærsyltetøyet helt borte. Et veldig, veldig godt resultat. Det hadde jeg aldri trodd, jeg er veldig positivt overrasket, sier han.


Resultater:

Putene vasket klart renest mens pulveret vasket klart dårligst. Putene er også de dyreste i testen, både Blenda og Ariel koster 4,55,- per vask. Disse to gjør det også best i testen, aller renest vasker Blenda sine puter. Helt i bunn kommer pulveret fra Rema 1000. Dette er også det billigste, koster kun 0,28,- per vask.

Puter: Blenda og Ariel vasket best, men Blenda et lite hakk bedre og dette blir dermed testens vinner. Puten fra Omo vasket bedre enn både de flytende og pulverne.

BLENDA VASKEKAPSLER (4,55 kr pr vask): En svak, gjennomsiktig flekk synes fra tranen i godt lys. Ellers helt plettfri.

ARIEL 3 IN 1 PODS (4,55 kr pr vask): Flekken fra blåbærsyltetøy synes svakt. Nesten plettfri. Ariel vasket nesten like rent som blenda, men et lite hakk dårligere.

OMO POWER DOSE (3,65 kr pr vask): Tre flekker synes svakt. Gir det dårligste resultatet av putene i vår test.

Flytende: Rema og Blenda vasket renest av de flytende vaskemidlene. Omo var dårligst, men likevel bedre enn alle pulverne.

REMA 1000 HVITT (1,42 kr pr vask): Tre flekker synes svakt. Blåbærsyltetøy synes svakt.

BLENDA SENSITIVE (2,81 kr vask): Tre flekker synes svakt. Blåbærsyltetøy synes best.

OMO ULTRA HVITT (2,92 kr pr vask): Tre flekker synes. Flekken fra blåbærsyltetøy synes noe sterkere enn på de andre i samme kategori. Gjør det dårligst av de flytende.

Pulver: Unik var det beste pulveret. Omo og Blenda omtrent likt, mens Rema skilte seg ut som det aller dårligste.

UNIK ULTRA (1,55 kr pr vask): Fire flekker synes svært svakt. Ultra Gjør det best av pulverproduktene i vår test.

OMO ULTRA HVITT (1,65 kr pr vask): Fire flekker synes etter vask. En vises tydelig, tre vises svakt.

BLENDA SENSITIVE HVITT (1,73 kr pr vask): Fire flekker synes svakt.

REMA 1000 PRIMA TØYVASK STANDARD (0,28 kr pr vask): Fire flekker synes etter vask. Tydelig avtrykk etter både kakao og makrell i tomat.