STORBRANN: Norsk Gjenvininng brant kraftig torsdag formiddag. Torsdag ettermiddag ryker det fremdeles fra området.
STORBRANN: Norsk Gjenvininng brant kraftig torsdag formiddag. Torsdag ettermiddag ryker det fremdeles fra området. Foto: Oslo brann- og redningsetat.

Oslo: Kraftig brann i gjenvinningsanlegg

Taket på et bygg i Haraldrudveien i Oslo kollapset, og brannvesenet jobbet i flere timer for å få kontroll på flammene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det brant kraftig i anlegget til Norsk Gjenvinning i Haraldrudveien i Oslo torsdag morgen. Politiet ble varslet om brannen klokken 09.40.

– Det meldes om kraftig og omfattende brann, sa operasjonsleder i Oslo politidistrikt, Tor Jøkling, til TV 2.

Først meldte politiet at det trolig brant i papir. Senere ble det klart at ett bygg var overtent, og en stund senere kollapset bygget. Samtidig sa brannvesenet at de ikke har kontroll på brannen, og at den ville herje i flere timer fremover.

Klokken 14.15 torsdag, flere timer etter at brannen startet, meldte brannvesenet at de begynte å få kontroll på brannen, og at røyken avtok. De brukte også gravemaskiner for å spre avfallet, slik at de kom til for å slukke.

Fredag morgen brenner det fortsatt i avfallsanlegget. Brannvesenet tror det vil ta tid før brannen er slukket helt.

– Det er fortsatt mye hardpakket papir som brenner, sier brigadesjef Tor Arne Elvrum i Oslo brann- og redningsetat til NTB klokken 5.15 fredag morgen, rundt 20 timer etter at brannen oppsto.

Brannvesenet opplyser at det brenner i komprimert papp, plast og annet avfall, og at det er krevende å slukke brannen. Foto: Oslo brann- og redningsetat.
Brannvesenet opplyser at det brenner i komprimert papp, plast og annet avfall, og at det er krevende å slukke brannen. Foto: Oslo brann- og redningsetat.

To personer til legevakt

To personer ble tidligere torsdag sendt til legevakt for tilsyn av lege, ellers er det ikke meldt om skadde eller savnede.

Politiet iverksatte samtidig evakuering av personer som befant seg i området.

Publikum fikk også beskjed om å holde dører og vinduer lukket.

– Vi vil at folk som ikke har noe med redningsarbeidet å gjøre, trekker vekk fra stedet, og at de lukker dører og vinduer, sa operasjonsleder Tor Jøkling.

– Det er mye sort røyk, som vi ønsker at ingen skal bli eksponert for, la han til.

Politiets innsatsleder på stedet opplyste til TV 2 at det var en utfordring for dem å få folk i området til å lukke dører og vinduer, i tillegg til at man bør skru av ventilasjonsanlegg slik at røyken ikke kommer inn.

En av utfordringene for brannvesenet var på et tidspunkt at mannskapene ikke kom langt nok inn i bygget som hadde kollapset, av hensyn til egen sikkerhet. I tillegg var det såpass mye ressurser på stedet at beredskapen i resten av byen er begrenset. Brannvesenet jobber med å styrke denne beredskapen.

Politiet opplyste til NTB at Persveien var avstengt ved innkjørselen fra Ring 3. I tillegg var det sperringer i Brobekkveien og Alf Bjerckes vei.

FLAMMER: Bilder fra stedet viser åpne flammer. Foto: Ola Gråberg/TV 2
FLAMMER: Bilder fra stedet viser åpne flammer. Foto: Ola Gråberg/TV 2

Synlig over store deler av Oslo

Store sorte røykskyer har vært synlig over store deler av Oslo etter at brannen brøt ut, og ifølge en person NRK har vært i kontakt med, regnet det svarte, brente papirbiter på Nakholmen i Oslofjorden.

– Vi jobber med å få full oversikt og sikre alle våre medarbeidere, sa Bim Cornelia Kase, kommunikasjonsrådgiver i Norsk Gjenvinning, til TV 2 tidligere torsdag.

Oslo brann- og redningsetat skriver på sin Twitter-konto at de har store styrker i aksjon. De får også bistand fra nabodistriktene.

Samtidig forteller etaten at 20 av deres nyansatte røykdykkere hadde sin siste dag på grunnkurset torsdag. De ble sendt direkte til gjenvinningsanlegget, på sin første brann.