TO MEDISINSKE FRITAK I SOTSJI: To nordmenn fikk innvilget en såkalt «TUE» under lekene i Russland. Her fra femmilen på siste dagen. Foto: AFP PHOTO / ALBERTO PIZZOLI.
TO MEDISINSKE FRITAK I SOTSJI: To nordmenn fikk innvilget en såkalt «TUE» under lekene i Russland. Her fra femmilen på siste dagen. Foto: AFP PHOTO / ALBERTO PIZZOLI.

Tre nordmenn fikk medisinske fritak under OL i Sotsji og Rio

– Disse fritakene er IOC-godkjente unntak for å behandle medisinske tilstander der og da, opplyser Olympiatoppen til TV 2.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Medisinske fritak i idretten - såkalte TUE-er - har vært et omstridt tema de siste ukene.

  1. Avsløringene rundt Bradley Wiggins' og Team Skys angivelige misbruk av medisinske fritak de siste årene har skapt reaksjoner.
  2. Norge hadde med flere prestasjonsfremmende midler til OL i Pyeonchang, som kun kunne brukes i konkurranse ved innvilgelse av fritak.

Å få et medisinsk fritak betyr at man kan bruke ellers forbudte stoffer mens man konkurrerer på grunn av en skade/sykdom, som gjør bruken av stoffet nødvendig.

Det har flere nordmenn benyttet seg av de siste årene.

Uklart hvilke stoffer det er snakk om

Informasjon om medisinske fritak i idretten har historisk vært liten i og med at utøvere og forbund ikke har vært pliktige til å oppgi bruken av det.

Olympiatoppen gjorde imidlertid helomvending under lekene i Sør-Korea etter kritikk om hemmelighold, og nå åpner de opp om bruken også tilbake i tid.

Mona Kjeldsberg, lege ved Olympiatoppen, har nemlig innhentet informasjon om innvilgede fritak i de siste to olympiske lekene.

– Norge søkte om én TUE i forbindelse med OL i Rio de Janeiro, mens det i Sotsji-OL var to TUE-søknader, forteller hun til TV 2.

– Er dette medisinske fritak for Kenacort og Celeston (som ble omtalt under lekene i Pyeongchang), eller kan dette være for helt andre stoffer?

– Av hensyn til personvernet har vi anledning til å gi informasjon om disse forholdene på troppsnivå, ikke lags-/individnivå. Dette har vi nå gjort for Rio, Sotsji og Pyeongchang. De tre TUEne fra Rio og Sotsji er IOC-godkjente unntak for å behandle medisinske tilstander der og da. Av hensyn til personvernet knyttet til medisinske spørsmål, kan vi ikke gi informasjon om ytterligere detaljer, da det kan gi grunnlag for identifisering og således brudd på helsepersonells taushetsplikt, sier hun.

Oppsiktsvekkende tendens

Olympiatoppen kan altså ikke fortelle hvem som har brukt stoffene eller hva de har brukt, men at de i det hele tatt går ut med antallet fritak er oppsiktsvekkende:

Det er nemlig ytterst få, om noen, lignende organisasjoner som har offentliggjort samme type informasjon.

DRASTISK NEDGANG: UCI-dokumenter taler sitt tydelige språk.
DRASTISK NEDGANG: UCI-dokumenter taler sitt tydelige språk.

Flere eksperter på feltet har de siste månedene dog tatt til orde for mer åpenhet rundt bruken av medisinske fritak, da det er en dårlig bevart hemmelighet at ordningen misbrukes i relativt stort utstrekning i flere idretter.

Sykkelsporten har vært en av de største synderne, men statistikk viser at man for alvor har tatt tak i problematikken.

For mens stadig flere ser ut til å mene at Sky og Wiggins spesielt har misbrukt systemet for å oppnå et konkurransefortrinn, kan Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) i det minste vise til en dramatisk nedgang i utstedte fritak de siste årene. Tabellen viser at man på åtte år har gått fra 239 til 20 fritak.