mener vi må ta tilbake «DEN GODE SAMTALEN»:

Derfor bør du slutte å sjekke Facebook når andre prater til deg

Ikke bare er det utrolig frekt, men du går glipp av mye potensielt verdifull informasjon også.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lite er så kjipt som å fortelle kollegaen eller kompisen din om noe moro som skjedde i helga – bare for å oppdage at vedkommende har nesa begravd i telefonen uten å ha fått med seg et ord.

Eller har du kanskje selv falt for fristelsen med å sjekke telefonen mens noen prøvde å ha en samtale gående med deg?

Hvorfor er det sånn, egentlig?

Gammel uvane med ny teknologi

Foredragsholder i retorikk og kommunikasjon, Kjell Terje Ringdal (62) forklarer at dette ikke er en «ny» uvane, men at den har vokst i takt med de sosiale medienes inntog.

– Hele verden ligger et tastetrykk unna. Det er fantastisk, men også en trussel. Nå skal vi ikke kjede oss mer enn et lite sekund før vi tenker: «la oss sjekke om det er noe morsomt der ute».

Problemet er da at du mister samtalepartneren din, noe som skjer når vi holder på med noe annet samtidig som vi prater, forklarer retorikkeksperten.

Bli mer nysgjerrig

Professoren mener vi må øve oss på å bli mer nysgjerrige på hverandre, og ha en holdning om at alle sitter på informasjon som man selv ikke har.

– Men da må vi tåle å ikke være den som hele tiden sitter og venter på å kunne snakke selv.

– Ja, for man sitter jo ofte og bare forbereder seg på å innta manesjen selv?

– Nettopp, og da bare overkjører vi hverandre og ender opp med en uinteressant samtale, sier Ringdal.

Stille i heisen

Både Peter og mange andre har opplevd å sitte på kafé med to andre venner, og så fort de begynner å prate om noe som ikke angår en selv, så er det frem med mobiltelefonen umiddelbart.

Dette er fordi vi har en trang til å fylle det vi opplever som et tomrom, ifølge professoren.

– Før snakket vi jo med taxisjåføren vår, nå surfer vi bare på mobilen fordi vi vil fylle stillheten. Vi er litt redde for disse tomrommene, sier han.

SOM Å PRATE TIL EN VEGG: Kjent scenario? Man føler seg ikke så høy i hatten når mobiltelefonen er mer spennende enn det du snakker om. Foto: TV 2
SOM Å PRATE TIL EN VEGG: Kjent scenario? Man føler seg ikke så høy i hatten når mobiltelefonen er mer spennende enn det du snakker om. Foto: TV 2

Han påpeker også at norsk kultur innebærer å holde kjeft i heisen. Vi snakker rett og slett ikke med fremmede vi deler heis med. Her mener Ringdal vi har mye å lære av amerikanerne, som har fått en felles forståelse for at det er OK å småprate litt om hvor i bygningen man skal og hvem man er.

Fellesskap

Betydningen av ordet kommunikasjon er «å gjøre felles», og 62-åringen utdyper at optimal kommunikasjon sørger for at man skaper et fellesskap ved å se, lytte, og ha interesse for den andre.

Samtalen blir derimot dårligere dersom man er interessert i noe helt annet enn samtalepartneren. Da slutter man å lytte ordentlig også.

Hvis problemet er at man syns praten er kjedelig, råder Ringdal oss til å tenke som journalister.

– Bruk de journalistiske spørreordene for å hente mest mulig informasjon ut av intervjuobjektet, kona eller bordkavaleren: Hva, hvem, hvor, hvordan, hvorfor og når.

Han illustrerer:

– Hva gjør du, egentlig? Når gjør du det? Og hvorfor? Åpne, gode spørsmål gir bedre svar og en mer interessant samtale.

Ringdal oppfordrer derfor de sjenerte og «small talk»-allergiske til å tørre å stille spørsmål. Ofte får man ganske så interessante svar om rørlegging, blomsterbinding og mye mer.