Putter du bra ting i vaffelen, blir det riktig så godt og sunt.
Putter du bra ting i vaffelen, blir det riktig så godt og sunt. Foto: TV 2 / Bra godt

Bra godt:

Grove vafler og grytebrød

Finn frem forkleet, og bak disse to. Da sikrer du god kost og blide ansikter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Grove vafler med eple og kanel

Nystekte grove vafler gir deg masse helsebringende fiber, vitaminer, mineraler, antioksidanter og sunt melkefett.

Legg dem gjerne i en tett boks i kjøleskapet og ta med litt vaffelkos på skole eller jobb.

Dette trenger du:

  • 2 store vaffelplater
  • 1 øko eple med skall
  • 2 dl lettkokte havregryn
  • 2 dl sammalt øko spelt
  • 1 ts Ceylon kanel
  • 1 øko egg
  • 1 ss øko rømme
  • 2 ss smeltet smør
  • 1 dl øko Tjukkmelk
  • 1 dl RÅ eplejuice

Slik gjør du:

Riv eplet. Bland havregryn, øko spelt og kanel i en bakebolle. Bland egg, rømme, smeltet smør, melk, eplejuice og revet eple i en annen bolle, og rør deretter i de tørre ingrediensene til en jevn og fin vaffelrøre.

Grytebrød

Lager du dette til helga, lover vi god stemning rundt frokostbordet!
Lager du dette til helga, lover vi god stemning rundt frokostbordet! Foto: TV 2 / Bra godt

Ingredienser:

  • 600 g finmalt dala landhvete eller øko-spelt
  • ½ ts tørrgjær
  • 1 ts mineralsalt
  • 2 dl havregryn eller en blanding av diverse frø (sesamfrø, solsikkefrø, gresskarkjerner og malte linfrø)
  • 1 ss honning, røres ut i 1 dl lunkent vann
  • 4,5 dl kaldt vann

Framgangsmåte:

- Bland sammen alt det tørre.

- Løs opp honningen i 1 dl lunkent vann, og bland det deretter sammen med 4,5 dl kaldt vann.

- Bland væsken sammen med de tørre ingrediensene. Elt deigen i 2-3 minutter, gjerne for hånd.

- Dekk til deigen med plast, og la den heve i cirka 8 timer. (natten over, eller mens du er på jobb)

- Dryss litt mel på bakebordet og brett deigen cirka 10 ganger inn mot midten. Formes til et rundt brød.

- La brødet etterheve i 1,5 time på et godt melet bakeunderlag. Strø gjerne mel på et bakepapir og hev deigen på dette, som du senere bare kan løfte forsiktig over i gryta. Hvelv bakebollen over mens brødet hever, for å beskytte mot trekk og uttørking.

- Sett den tomme gryta (4 liters gryte) inn i ovnen på 250 grader en halvtime før brødet skal stekes. (Dette er for å hindre at deigen setter seg fast i gryta.) Ta deretter ut gryta.

- Løft bakepapiret forsiktig opp, og flytt brødet over i den varme gryta ved å senke bakepapiret ned i gryta så papiret kler bunnen av gryta. NB! Husk at gryta er glovarm! Dryss gjerne litt mel over brødet til pynt.

- Stek brødet med lokk i 35 minutter på 250 grader.

- Ta deretter av lokket og sett ned temperaturen til 200 grader, og stek i ytterligere 15 minutter.

- Hvelv brødet ut av gryta og avkjøl på en rist.