Wenches favoritt:
Tiramisu – klassisk italiensk dessert

– Dette er den beste og mest «usunne» desserten jeg kan tenke meg.

Tiramisu, klassisk italiensk dessert.

Se tips for variant uten gluten lengre ned i teksten.

Desserten lages i en dyp form/fat med kanter og flat bunn, eller porsjonsglass med 4-5 cm høy kant.

Tiramisu kan med fordel lages 4-6 timer før serving.

Ladyfingers (savoiardi) kjøpes i vanlig dagligvarebutikk.

Til 6 personer trenger du:

  • 4 eggeplommer (se tips for hva du kan gjøre med eggehvitene)
  • ¼ ts salt
  • 100 g melis eller fint sukker
  • frø fra 1 vaniljestang
  • 500 g temperert mascarponeost (kan erstattes med 400 g Kremgo` naturell ost og 100 kesam med vanilje)
  • 1 dl fløte
  • ca 20 stk fingerkjeks (savoiardi)
  • 3-4 dl espressokaffe, kald
  • 4-5 ss amaretto, marsala, kaffelikør, brun rom (italiensk eller konjakk)
  • 4-5 ss kakao
  • 4-5 ss revet mørk sjokolade

Visp eggeplommer, melis/sukker og frø fra vaniljestang til en lys og tykk eggedosis.

Rør/visp mascarpone og fløte til en glatt masse og vend inn eggedosisen – bruk en slikkepott.

Bland sammen likør/konjakk og avkjølt kaffe.

Legg et lag (½ - ¾ cm) av mascarponeblandingen i et fat/form med kanter. «Dypp» fingerkjeksen i kaffeblandingen og legg over, fortsett med å legge mascarponekrem og dyppet kjeks lagvis. Avslutt med mascarpone krem.

Dekk med plastfilm og sett kaldt til servering.

Dryss med revet/høvlet mørk sjokolade eller kakao rett før servering.

TIRAMISU: Deilig, italiensk dessert. Foto: TV 2
TIRAMISU: Deilig, italiensk dessert. Foto: TV 2

Tips:

Eggehvitene kan brukes til å bake glutenfri mandelbunn (se egen oppskrift) eller pavlova. Oppbevar eggehvitene i en liten bolle, dekket med lokk/plastfilm og sett i kjøleskap. Holder seg godt i en ukes tid.

Tips glutenfritt:

  • Glutenfri, tynn sukkerbrødbunn
  • 2 eggehviter
  • 1-2 ss sukker/melis
  • 1 dl mandelmel

Visp eggehvitene til de er stive, tilsett sukker og visp videre.

Vend inn mandelmel med en slikkepott.

Bre deigen utover et stekebrett dekket med bakepapir, ca 2 cm høyde. Stek i varm stekeovn 200°C, midterste rille, 4-5 min.

Avkjøl under et fuktig klede/kjøkkenhåndkle.