Drømmer du om strandferie her i sommer, må du bestille før påske

Har du ambisjoner om å bo 20 meter unna en strandkant i de mest populære turistlandene i sommer, har du bare et par uker på deg før det blir utsolgt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ikke sitt på gjerdet når det kommer til å bestille seg sydentur i sommerferien, råder FINN Reises kommersielle direktør, Terje Berge.

Bare i januar i år bestilte nordmenn pakkereiser for minst en milliard kroner, opplyser selskapet til TV 2. Dermed kan det bli et rekordår for ferieturer utenlands.

I tillegg har FINN Reise hatt et rekordsalg av sommerreiser bestilt i januar.

Europeiske klassikere

– Det haster om du vil til Hellas, Spania og Kroatia. Da må du bestille før påske, særlig hvis du vil ha strandhotell, sier Berge.

Mange sverger til den spektakulære greske øya Santorini. Foto: Jason Zeis
Mange sverger til den spektakulære greske øya Santorini. Foto: Jason Zeis

Han forklarer at norske barnefamilier helst vil bo så nær stranda som mulig, og at de derfor er betalingsvillige. Dermed begynner strandhotellene å fylles raskt opp, og utvalget vil være dårlig fra etter påske – særlig hvis du har tenkt deg på tur i starten av juli.

Om du derimot ikke er så opptatt av å bo nær stranda, er det fortsatt mulig å kunne nyte late sommerdager i disse landene – særlig om du våger å styre unna de klassiske turistområdene.

– Det er ennå mye ledig fordi Hellas, Spania og Kroatia alle har stor kapasitet, men skal du absolutt ha strandhotell må du skynde deg, sier reisesjefen.

Snille turer for lommeboka

For å slippe den verste sild-i-tønne-følelsen, ber reiselivsdirektøren oss om å vurdere andre land å feriere i. Han anbefaler for eksempel Sopot Beach i Polen, og lokker med rimelige flybilletter og fine hoteller.

– I tillegg bruker de ikke euro, og er derfor et billig land å bo i.

Han fremhever også Albania og Montenegro som relativt uoppdagede feriedestinasjoner som flere nå har fått opp øynene for.

Berge forteller at nærheten til Adriaterhavet, de gode flyforbindelsene, maten og de historiske byene gjør at man sterkt bør vurdere å ta turen hitover.

Det kan imidlertid lønne seg å være klar over at FINN har opplevd en 400 prosent vekst av reiser til Albania sammenlignet med samme periode i fjor. Man bør derfor ikke tenke seg om altfor lenge om man vurderer å dra hit.

Perler for den reisevante

Er man på utkikk etter en litt annerledes tur, anbefaler Terje Berge varmt Sanibel Island langs gulfkysten i Florida. Her får man virkelig nytt strandlivet uten altfor mye folk, ifølge reisedirektøren.

Han forteller også at de ser en stor interesse for både Vietnam og Sri Lanka.

Vietnams hovedstad Hanoi er ett av landets mest besøkte destinasjoner. Foto: Frida Estrada
Vietnams hovedstad Hanoi er ett av landets mest besøkte destinasjoner. Foto: Frida Estrada

Et siste og kanskje noe overraskende alternativ for barnefamilier er cruiseferier. Berge hevder at en ukes opphold for en familie kan koste like mye – eller lite – som en pakkereise med fly og hotell.

– Tar du et cruise i Middelhavet, flyr du kjapt og enkelt til for eksempel Barcelona. På en sånn cruisetur får du fint vært innom fire-fem perler underveis, avslutter han.