BITCOIN: Nord-Koreas leder Kim Jong-Un har i Bitcoin funnet en måte å dempe effekten av sanksjonene Nord-Korea hr blitt ilagt som en følge av atom- og missilprogrammet sitt, mener ekspert.
BITCOIN: Nord-Koreas leder Kim Jong-Un har i Bitcoin funnet en måte å dempe effekten av sanksjonene Nord-Korea hr blitt ilagt som en følge av atom- og missilprogrammet sitt, mener ekspert. Foto: Reuters/AFP/Kim Cheung

– Nord-Korea drar inn milliarder på Bitcoin

Ekspert mener kryptovalutaen Bitcoin kan være årsaken til at Nord-Koreas atomprogram fortsatt lever.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nord-Korea kan ha tjent så mye som 200 millioner dollar – 1,56 milliarder kroner – gjennom kryptovaluta i fjor. Dette har bidratt til at internasjonale sanksjoner mot atom- og missilprogrammet til diktaturstaten ikke har fått en like sterk effekt som ønsket. Det skriver Vox.

Det er Priscilla Moriuchi som kommer med avsløringen i et intervju med Radio Free Asia. Hun har tidligere hatt lederroller i den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA, og jobber nå i det digitale etterretningsfirmaet Recorded Future.

Demper effekten av sanksjoner

Mot slutten av februar innførte USA «de kraftigste sanksjoner noensinne» mot Nord-Korea.

Sanksjonene går ut på å svarteliste 33 fartøyer og 27 shippingselskaper som angivelig leverer olje til Nord-Korea. USA ba lørdag FN om å svarteliste de 60 fartøyene og selskapene. Svartelisting innebærer at fartøyene forbys å legge til havn noe sted i verden.

Disse og tidligere sanksjoner er ment å presse Nord-Korea til å redusere eller gi opp sitt atom- og missilprogram.

Men Moriuchi mener Nord-Korea har klart å dempe effekten ved hjelp av inntektene de får fra bitcoins.

Moriuchi anslår at Nord-Korea har tjent alt fra 15 til 200 millioner dollar på å skape og selge kryptovaluta. Årsaken til den store variasjonen i fortjenestepotensiale er den svært fluktuerende prisen til Bitcoin – alt avhenger av når Nord-Korea har valgt å realisere sin gevinst.

– Jeg tør vedde på at disse blir gjort om til noe – annen valuta eller fysiske goder – som bidrar til Nord-Koreas atom- og missilprogram, sier hun.

– Det er ikke nok til å alene finansiere landets atom- og missilprogram, men det sikrer at de ikke må avslutte det helt, sier Moriuchi.

– Perfekt plattform

Fordelen med Bitcoin for Nord-Korea er anonymiteten kryptovalutaen tilbyr, samt de lave sikkerhetskravene.

– Denne typen handel har foreløpig foregått utenfor andre lands regulative kontroll. Det gjør det til en perfekt plattform for land som Nord-Korea, som er ganske isolert fra den internasjonale økonomien.

Mangelen på regulering fører også til at en sanksjonering mot dette kan bli vanskelig.

– Det er ikke noe papirspor, så det er veldig vanskelig å finne et mål for disse sanksjonene, sier Moriuchi.

Skal ha stjålet 4700 bitcoins

I starten av desember ble en slovensk markedsplass angrepet av hackere, som kom seg unna med 4700 bitcoins. De hadde på det tidspunktet en samlet verdi på 645 millioner kroner. Angrepet skal ha vært særdeles sofistikert og utført av profesjonelle hackere.

Mistanken rettet seg da mot de tre hackergruppene Lazarus, Bluenoroff og Andariel, som mistenkes for å være nordkoreanske. De tre skal stå bak flere angrep mot bitcoin og banker i Europa og Sør-Korea.