DREPT: Ifølge tiltalen ble Kim Wall drept inne i ubåten Nautilus. Her er Peter Madsen inne i den første ubåen han bygget, Kraka, i 2008.
DREPT: Ifølge tiltalen ble Kim Wall drept inne i ubåten Nautilus. Her er Peter Madsen inne i den første ubåen han bygget, Kraka, i 2008. Foto: Niels Hougaard / AP / NTB scanpix

Torsdag starter rettssaken:

De tre store løgnene som avslørte Ubåt-Madsen

Da Peter Madsen ble fisket opp av vannet rett ved sin synkende ubåt 11. august 2017, kom han med tre løgner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På en syv kvadratmeter stor celle i Vestre Fængsel i København sitter Peter Madsen (47).

Han har vært fengslet med brev- og besøkskontroll siden 12. august i fjor, da han ble pågrepet og siktet for drapet på den svenske journalisten Kim Wall (30).

Under soningen har han fått besøk av flere venner og han får se på TV.

Madsen forsøkte tidligere i år å gå rettens vei for å få opphevet brev-kontrollen, særlig ba han om å få brevveksle med en venninne uten at brevene ble gjennomlest. Dette ble avvist.

Drapet på Kim Wall har vakt stor internasjonal oppmerksomhet, og når Peter Madsen torsdag morgen møter i Københavns tingrett, følger verdenspressen med på hvert skritt han tar.

Men allerede før august 2017 var Peter Madsen en kjent, og noe uvanlig, skikkelse.

Følg rettssaken mot Peter Madsen på TV2.no og TV 2 Nyhetskanalen torsdag.

Autoritær far

Peter Madsen var svært interessert i raketter allerede som barn. Madsen vokste opp i et urolig hjem, med en voldsom og autoritær far, som stadig fikk plutselige raseriutbrudd.

Madsen var seks år gammel da foreldrene skilte seg. Han fikk da et valg: å bo med faren og se moren en gang i året, eller å bo med moren og aldri mer se faren.

Se den uredigerte videoen: Peter Madsens første ord til politiet

Han valgte det første.

I boken «Raket-Madsen», skrevet av forfatter Thomas Djursing, sier han at han mye av tiden tok seg av faren.

– Når jeg hører historier om barn som vokser opp med alkoholiserte foreldre, så tenker jeg at det var slik jeg hadde det. Jeg ble min fars forelder.

Oppslukt

Faren døde da Madsen var 18 år gammel. Han tok da med seg en hammer, en sag og et stemjern fra farens hjem, resten av eiendelene sendte han til et loppemarked.

Som tenåring ble han med i foreningen DARK, Dansk amatør raket klub, og mens de andre i klubben ønsket å pusle med det tekniske, drømte Madsen om å skyte raketter ut i rommet.

I Djurstings bok blir han beskrevet som en ung mann med store ambisjoner, og med et brennende engasjement for de prosjektene han satte i gang.

SJØSATT: Her blir UC3 Nautilus sjøsatt på Refshaleøen i København i 2008.
SJØSATT: Her blir UC3 Nautilus sjøsatt på Refshaleøen i København i 2008. Foto: Bardur Eklund / NTB scanpix

Som 31-åring startet Madsen foreningen Copenhagen Suborbitals (CS), en forening for folk som jobber med amatørbygde raketter.

Madsen fullførte aldri noen ingeniørutdanning, men viste seg tidlig å være et stort talent. I tillegg til raketter har Madsen store deler av livet vært veldig interessert i ubåter og ballonger, ting som kunne bygges.

Mellom år 2003 og 2005 jobbet Madsen med å bygge ubåten Kraka, som han fullførte. Han fikk like etter kontakt med kunstnerkollektivet Half Machine, som holdt danseoppvisninger på ubåten. I tillegg hadde gruppen en svært frigjort seksualitet, og kollektivet, som holdt til i Christiania i København, ble Madsens hjem i flere år.

Venner beskriver ifølge Djursing Madsen som intens, og sier at han alltid har gått inn for å nå målene sine med en fanatisk energi.

Det har alltid vært Madsen mot verden.

Madsen giftet seg i 2011, men ifølge ham selv levde han og kona i et åpent forhold. I januar 2018 meldte danske BT at konen hadde bedt om en skilsmisse.

Personer rundt Madsen beskriver han som en mann med svært høye tanker om seg selv.

– Narsissist? Kanskje. Selvsentrert? Absolutt, sier en bekjent til Expressen.

I april 2017 sjøsatte Madsen sin store stolthet, UC3 Nautilus. Han drømte om en jordomseiling med ubåten.

Men så, 10. august, forsvant ubåten i Öresund.

Tre løgner

Om morgenen 11. august ble Nautilus observert. Ubåten begynte å synke, og Madsen havnet i vannet.

Madsen ble reddet opp, og vitner har i ettertid forklart at han så uberørt ut kort tid etter at ubåten sank. Blant annet var TV 2 Danmark til stede da han kom til land, og i videoen fra seansen ser vi hvordan Madsen svarer på spørsmål om det som hadde skjedd.

– Det er leit, sa han om ubåten som sank, og han forklarte til redningsmannskapene at han hadde oppdaget en feil på en tank og forsøkt å rette på den.

Da han ikke klarte det, sank ubåten på 30 sekunder.

Dette var den første løgnen.

Madsen sa også at han var alene i ubåten hele natten, og at han slapp journalisten Kim Wall av ved en restaurant på Refshaleøen kvelden før.

Dette var den andre løgnen.

Madsen ble allerede 12. august pågrepet, siktet for drap. Men politiet fant ikke noe lik.

Det ble raskt bevist at Kim Wall ikke ble sluppet av der Madsen påsto han satte henne av. Teknikere avdekker også at forklaringen hans om den tekniske feilen på ubåten var løgn.

Løgnene gjorde at politiets mistanke ble forsterket.

REDDET OPP: Ubåteier Peter Madsen kommer i land i Dragør Havn den 11.august 2017 etter at ubåten hans sank i Køge Bugt.
REDDET OPP: Ubåteier Peter Madsen kommer i land i Dragør Havn den 11.august 2017 etter at ubåten hans sank i Køge Bugt. Foto: Bax Lindhardt / Scanpix Danmark

Ubåten hadde vært ute på havet hele natten, og det aktuelle søkeområdet etter den antatt omkomne var enormt. Dansk og svensk politi søkte sammen.

17. august gikk politiet offentlig ut og sa de antok Wall var død, og noen dager senere kom det første gjennombruddet. Langs stranden på Amager fant en motorsyklist en kvinnetorso som var skylt opp på land.

Det viste seg å være en del av Kim Walls kropp.

Madsen endret deretter sin forklaring, og påsto at Wall døde ombord i ubåten. Han sa det var en ulykke, og at hun fikk en 70 kilo tung luke i hodet.

Madsen forklarte da at han fikk panikk og begravde Wall til sjøs. Undersøkelser av likrestene viste derimot at hun ikke kan ha dødd av en slik skade.

Dette var altså den tredje løgnen han ble tatt i.

Vil forklare seg

Madsen har innrømmet likskjending, men ikke drapet på Kim Wall. Han holder fremdeles fast på at det var en ulykke, og ifølge hans forsvarer Betina Hald Engmark kommer han til å forklare seg i retten.

Det er kalt inn 37 vitner i rettssaken mot ham, som skal gå i Københavns tingrett over tolv dager i mars og april.

Det er ventet massiv medieinteresse rundt saken.