Brukt elbil kan spare deg for mye penger

Denne får du nå til under 100.000 kroner.

Første generasjon Nissan Leaf er en ekte sparebøsse på hjul, i alle fall hvis du ikke har veldig store krav til rekkevidde.
Første generasjon Nissan Leaf er en ekte sparebøsse på hjul, i alle fall hvis du ikke har veldig store krav til rekkevidde.

Benny Christensen er Brooms bilekspert.

I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei Benny, det hadde vært fint om du kunne svare ganske kjapt på dette spørsmålet. Vi har en eldre dieselbil som bil nummer to, som jeg har brukt de tre siste årene for å kjøre til og fra jobb. Det er stort sett det den har vært brukt til. Bilen går på rundt halvliteren på mila, derfor har jeg også følt at dette har vært riktig bil.

Nå har den vært på EU-kontroll og det vil koste nærmere 20.000 å få den i stand, inkludert nye dekk, da de som står på nå er nesten utslitt. Det er ikke bilen verdt, og det ender nok med at jeg forsøker å selge den til noen som kan fikse den opp selv.

Dermed trenger jeg en ny bil. Vi har akkurat kjøpt hus og pusset opp og har egentlig makset lånene. Kan ikke bruke mer enn 100.000 kroner på bil nummer to, helst noe mindre. Jeg har søkt endel på nettet og funnet ut at en eldre Nissan Leaf er mulig å få, med da med den minste rekkevidden. Jeg har 65 kilometer tur/retur til jobben og bomring på veien. Det blir til sammen nesten en tusenlapp i måneden. Vil du anbefale en Leaf da eller burde jeg se på dieselbil til samme prisen? Det er viktig å få en bil som ikke vil kreve mye utgifter til verksted, det er nettopp det jeg vil unngå nå! Mvh Torbjørn.

Benny svarer:

Hei Torbjørn. Dette er en problemstilling jeg tror angår mange, særlig de som pendler gjennom en bomring. Etterspørselen etter brukte elbiler økte for eksempel betydelig da det ble dyrere å kjøre gjennom bomringen i Oslo i fjor høst, det er nok mange som har fått med seg at det er penger å spare her.

For å gå rett på sak: I ditt tilfelle tror jeg det du er inne på her, nemlig en brukt Leaf, kan være veldig smart. I bruktmarkedet starter de nå på rundt 70.000-75.000 kroner. Strekker du deg opp mot 100.000, har du ganske bra med biler å velge mellom.

Da snakker vi tidlige utgaver av Leaf, der den offisielle rekkevidden ligger rundt 160 kilometer. I praksis vil det være noe lavere, på vinteren fort halvparten. Men med 65 kilometer jobbvei bør du likevel være "innafor".

Bomringen vil være en ren besparelse for deg her, i alle fall i starten. Det betyr at Leafen "sponser" bilkjøpet ditt med 1.000 kroner i måneden. I tillegg er det rimeligere å kjøre på strøm enn på diesel.

Topp 10: Elbilene med lengst rekkevidde

Nissan Leaf har vært en stor suksess i Norge, nå har en ny generasjon akkurat rullet inn, Det betyr nok også at mange av den første nå vil komme ut i bruktmarkedet.
Nissan Leaf har vært en stor suksess i Norge, nå har en ny generasjon akkurat rullet inn, Det betyr nok også at mange av den første nå vil komme ut i bruktmarkedet.

Bil med nordiske spesifikasjoner

Her kan du enkelt regne deg fram til besparelsen, ved å ta utgangspunkt i hvor mye du totalt sett bruker bilen. Du sier at dagens dieselbil er bil nummer to. Kjøper du elbil, er min erfaring at veldig mange fort bruker den som bil nummer én til alt av lokal/småkjøring. Det kan altså være penger å spare der også.

Første generasjon Leaf har vist seg å være en bra og holdbar bil. Det er generelt lite som kan gå i stykker her, og Nissan-kvaliteten er god.

Jeg vil anbefale at du ser etter en bil med nordiske spesifikasjoner. Det har kommet mange Leaf til Norge som bruktimport. Mange av disse mangler den såkalte vinterpakken. Da skal de også koste mindre. Det beste er en norsksolgt bil, eventuelt skal andre ligge stykke under i pris.

Innenfor budsjettet kan du også få en Mitsubishi i-MiEV (som har trillingmodeller fra Peugeot og Citroën også), men du vil nok oppleve at Leaf er litt mer bil, enn disse tre.

Så ja: Jeg tror det kan være veldig smart økonomisk for deg å gå for en slik løsning. Du får en kurant og kompetent elbil for pengene, og du vil spare en god del penger i daglig bruk. Lykke til med valget!

Vi sjekket markedet: Dette er de billigste elbilene du kan kjøpe

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene i Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

Helt ny Leaf har kommet til Norge, se video av den under: