HISTORISK: 6. mai i 1954 ble Roger Bannister den første til å løpe en engelsk mil på under fire minutter.
HISTORISK: 6. mai i 1954 ble Roger Bannister den første til å løpe en engelsk mil på under fire minutter. Foto: Anonymous

Døde 88 år gammel: – Han gjorde det umulige mulig

Sir Roger Bannister er død. Den tidligere britiske friidrettsstjernen var den første til å løpe én engelsk mil på under fire minutter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sir Roger Bannister blir stående som en av friidrettens største gjennom alle tider.

Han sovnet inn lørdag med familien rundt seg, skriver Bannisters familie i en pressemelding. Han ble 88 år gammel.

6. mai 1954 ble Bannister den første utøveren til å løpe én engelsk mil, 1609 meter, på under fire minutter.

Han klarte det på tre minutter og 59,4 sekunder, skriver Independent.

I 2008 ble den prestasjonen kåret til tidenes beste idrettsprestasjon av Forbes.

Det amerikanske magasinet mente Bannisters prestasjon var en «klar vinner», i konkurranse med blant annet Lance Armstrongs syv Tour de France-seire (skrevet før amerikanerens doping-sak ble kjent) og de tre verdensrekordene Jesse Owens' tok som 21-åring i 1935 etter å kommet tilbake fra en stygg skade.

– Vi har mistet en gigant

Bare én time etter at Bannisters dødsfall ble kjent, sto IAAF-president Sebastian Coe på talerstolen. Coe fulgte i Bannisters fotspor og tok verdensrekorden på én engelsk mil i 1981. Han var full av beundring for sin landsmann.

– 6. mai 1954 gjorde Roger det umulige mulig. Det var like mye en psykologisk som en fysisk barriere, sa Coe fra talerstolen ifølge Mirror.

LEGENDE: – Roger Bannister var en levende legende.
LEGENDE: – Roger Bannister var en levende legende. Foto: David Bebber

– Hans prestasjon overskrider sportens verdens. Det var et historisk øyeblikk som løftet hjertet til en hel nasjon og økte moralen i en verden som fortsatt var i en bølgedal etter krigen.

– Vi har mistet en gigant, og, for mange av oss, også en nær og kjær venn.

Stor medisinsk karriere

Bannister ga seg etter hvert som konkurranseløper for å forfølge en medisinsk karriere som nevrolog. Han var blant annet med på å utvikle den første testen for anabole steroider, og var forsker på Oxford University.

– Mitt medisinske arbeid har vært min største prestasjon, og min familie med 14 barnebarn. Det er min virkelige prestasjon, sa Bannister selv om sin egen karriere og liv.

I 2011 ble han diagnostisert med Parkinson.

– Han illustrerte hva det vil si å være en levende legende, sa Louise Richardson, professor på Oxford, om sin nå avdøde kollega.