NAKKEKRAVE: Hanne bruker en oppblåsbar krave rundt halsen for at nakken hennes skal få støtte. Smertene er enorme. Foto: Kjersti Johannessen/TV 2.
NAKKEKRAVE: Hanne bruker en oppblåsbar krave rundt halsen for at nakken hennes skal få støtte. Smertene er enorme. Foto: Kjersti Johannessen/TV 2.

har levd i smertehelvete i 20 år:

Hanne (30) drar til India for å ta nakkeoperasjon

PORSGRUNN (TV 2): I ett år har Hanne samlet inn penger for å ta nakkeoperasjon i Spania. Nå har hun bestemt seg for å reise til India, hvor det koster mindre. Hun føler hun ikke kan vente lenger.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg husker ikke livet uten smerter og jeg har aldri fått begynne på livet ordentlig føler jeg.

TV 2 har tidligere fortalt om 30 år gamle Hanne Stahl.

Da hun var 11 år satt hun på med moren til en venninne da en annen bil kjørte inn i dem bakfra. Bilen ble et totalvrak.

20 år senere lever Hanne med enorme smerter. Hun klarer ikke å gå turer, må ha hjelp til alt, og store søvn- og konsentrasjonsvansker.

Da TV 2 traff henne i fjor hadde hun akkurat kommet hjem fra Barcelona.

Der hadde truffet en kirurg som hun hun håpet kunne hjelpe henne mot smertene. Hun ønsker å få stivet av nakken med skruer. Det vil bety svært begrenset bevegelighet, men hun håper at det også vil bety mindre smerter.

Hanne har betalt av egen lomme for å ta den dyre MR-undersøkelsen i Tyskland og i Storbritannia. Foto: Privat.
Hanne har betalt av egen lomme for å ta den dyre MR-undersøkelsen i Tyskland og i Storbritannia. Foto: Privat.

Denne operasjonen utføres ikke i Norge, og Hannes skader synes ikke på tradisjonell, liggende MR som tilbys i Norge. Men de er synlige på sittende MR, som hun har tatt i England og i Tyskland.

Hanne har i ett år forsøkt å samle inn penger til operasjonen, som koster over en halv million hos kirurgen i Spania. På bloggen Nakkeskadd, hvor Hanne forteller sin historie, og på Facebook, han hun gjort alt for å samle inn penger til operasjon i Barcelona. Samboeren Huy har samlet inn flasker i hele Grenlandsområdet, og mange har bidratt med pantepenger.

– Jeg er så rørt over hvor mye folk har gitt meg. Det varmer så enormt, forteller Sotra-jenta, som nå bor i Porsgrunn.

Desperat etter operasjon

Samboer Huy og hunden Ariel er Hannes viktigste støttespillere. Foto: Kjersti Johannessen/TV 2.
Samboer Huy og hunden Ariel er Hannes viktigste støttespillere. Foto: Kjersti Johannessen/TV 2.

Likevel ser hun at det vil ta lang tid å nå målet om 550.000 kroner, og hun føler ikke at hun kan vente lenger. Tiden etter jul har vært spesielt ille for 30-åringen.

– Jeg har blitt litt desperat, fordi smertene blir stadig verre. Jeg har fått nye smertestillende, men jeg liker ikke å føle meg ruset.

Hun forteller at hun begynte å google etter kirurger i andre land som kan utføre operasjonen billigere enn i Spania. De første landene hun vurderte var Japan, Thailand og Malaysia.

– Men så var det en som tipset meg om at jeg burde sjekke India. Han mente at de var både veldig flinke og mye rimeligere der.

Hun begynte å lete etter navn, og sendte mailer med MR-bildene til ulike sykehus. Men hun fikk ikke napp.

– Men etter noen dager fikk jeg melding fra assistenten til en av kirurgene. Hun sa at hun kunne hjelpe meg med å sjekke mulighetene ved andre sykehus.

Sittende MR

Forskjellen er at når man tar «vanlig» MR ligger pasienten flatt på ryggen.

Da bruker man ikke ryggraden til å holde hodet oppe. Dersom man lider av ustabilitet i de øverste nakkevirvlene, klarer ikke de å holde hodets vekt oppe.

Når man tar sittende eller stående MR vil man derimot kunne se levende bilder av overgangen mellom hodet og nakken - når nakken er under press fra hodet. Ved at pasienten beveger seg ser man hvordan området ser ut når det bøyes og tøyes.

Og bare dager etter fikk Hanne flere navn fra den indiske hjelperen.

Nå har hun vært i kontakt med kirurger ved to indiske sykehus. Om bare få uker setter hun seg på flyet sammen med samboeren Huy. Planen er å besøke begge sykehusene før hun bestemmer seg. De har begge sagt at de har kapasitet til å behandle henne når du kommer, og at de har utført operasjonen mange ganger før.

– Hva er det du håper å oppnå?

– Jeg drømmer om et smertefritt liv, og er forespeilet at det i alle fall blir tilnærmet null smerter. Jeg håper jeg kan bli i stand til å klare meg selv. Bare det å gå i butikken uten at Huy må være med for å bære, vil være fantastisk.

Hun regner med fem til 10 dager på sykehus, og at de etter det må bli i India i minst 14 dager før de setter kursen hjem. De to vil savne hunden Ariel som må vente hjemme, men gleder seg til å starte et nytt liv.

– Jeg er ikke nervøs i det hele tatt. Men jeg har hørt at det er veldig dramatisk å våkne opp etter operasjonen, og ikke uvanlig å angre med en gang. Det er jo uvant at man ikke kan bevege hodet. Men jeg vet at jeg vil være glad for dette på sikt.

Hannes store drøm er å komme i jobb.

– Jeg har ingen utdannelse og jeg har aldri haytn ordentlig jobb. Mange forstår ikke hvordan jeg får dagene til å gå, men tiden går jo selv om livet mitt står stille. Men tenk å kunne ha kollegaer og et liv som alle andre. Jeg håper ting forandrer seg etter operasjonen og at jeg kan begynne å leve.