LØY?: Kroatiske påtalemyndigheten mener Luka Modric avga falsk forklaring under denne rettsaken mot Zdravko Mamic (bak, i midten) i juni i fjor.
LØY?: Kroatiske påtalemyndigheten mener Luka Modric avga falsk forklaring under denne rettsaken mot Zdravko Mamic (bak, i midten) i juni i fjor. Foto: Str

Modric tiltalt for falsk forklaring - risikerer fem år i fengsel

Real Madrid-stjernen Luka Modric er tiltalt for falsk forklaring i retten. Sakens kjerne gjelder overgangen til Tottenham tilbake i 2008.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Skulle den kroatiske midtbanespilleren bli kjent skyldig i retten, risikerer han fem år i fengsel, skriver nyhetsbyrået AFP.

Modric er ikke identifisert i henhold til kroatisk lov, men lokal presse skal ha identifisert ham.

Det har lenge vært kjent at 32-åringen var under etterforskning.

Bakgrunnen er en rettssak mot tidligere Dinamo Zagrep-direktør Zdravko Mamic.

Endret forklaring i retten

Mamic er beskyldt - sammen med sin bror Zoran Mamic og to andre - for å ha misbrukt sin makt og effektivt underslått nærmere 150 millioner kroner.

Den tidligere Dinamo-direktøren skal ha underslått pengene gjennom fiktive avtaler vedrørende spilleroverganger.

Luka Modric vitnet i retten i juni i fjor om sin overgang fra Dinamo til Tottenham i 2008. Her skal han ha fortalt retten at han signerte en klausul, mens han fremdeles var i den kroatiske klubben, om at han skulle ha 50 prosent av en fremtidig overggangssum.

Det var en helt annen forklaring enn hva han ga kroatiske etterforskere ett år tidligere.

Den gang skal Real Madrid-spilleren ha forklart at klausulen ble signert etter at han hadde forlatt Dinamo, og at den dermed hadde blitt ulovlig tilbakedatert.

Konfrontert med sin tidligere forklaring, skal Modric ha benektet alt og ment at det hele skyldtes en misforståelse. Etter å ha etterforsket saken har imidlertid den kroatiske påtalemyndigheten tiltalt 32-åringen for falsk forklaring i retten.

Mamic fikk nesten alle pengene

Modric ble solgt til Tottenham for 21 millioner euro, og halvparten av disse pengene skal ha gått direkte til spilleren selv.

Modric hadde imidlertid allerede for lengst inngått en egen avtale med Mamic. Modric fikk finansiell støtte av Mamic da han var ung, mot at han ga ham deler av sin fremtidige inntekt.

Senere viste etterforskingen, og Modrics vitneforklaring, at Modric gikk til en bank sammen med Mamics sønn eller bror, tok ut pengene og ga dem til en av de to mennene. Denne prosedyren ble repetert for hvert avdrag av overgangssummen som nådde Modrics konto, skriver Independent.

Nærmere 100 millioner kroner ble utbetalt på dette viset, men selv skal Modric kun ha beholdt rundt 17 millioner kroner. Resten gikk til Mamic-familien.

Dette har ingen av partene lagt skjul på. På grunn av klausulen signert av Modric selv, mener Mamic at pengene er hans på lovlig vis. Det mener verken klubben eller kroatiske myndigheter.

Modric upopulær blant kroatiske fansen

Den tidligere Tottenham-spillerens nye forklaring til fordel for Mamic i juni 2017, falt ikke i god jord, verken hos den kroatiske påtalemyndigheten eller Dinamo-fansen, rapporterte Independent i juni.

Zdravko Mamic er en av Kroatias mektigste menn, og har lenge vært en svært upopulær skikkelse blant fotballsupportere. Modric har tidligere kalt ham for en «pengemaskin», og Modrics tilknytning til den korrupsjonstiltalte eks-direktøren har kastet en skygge over fotballstjernens prestasjoner på banen.

Flere monumenter med Modrics navn skal ha blitt griset til og tagget ned i juni etter vitneforklaringen. På hotellet hvor han vokste opp som krigsflyktning, ble det også hengt opp et stort banner:

– Luka, du vil huske denne dagen.

Etter fredagens siktelse står landslagskapteinens ettermæle blant fansen i fare for å bli ytterligere svertet.