Betasuppe med tilbehør

Få kokkenes oppskrifter fra «Fingrene av fatet».

FARMORS HJEMMELAGDE: Betasuppe med farmos panneflatbrød.
FARMORS HJEMMELAGDE: Betasuppe med farmos panneflatbrød.

Ekteparet Ørjan Burøe og Marna Haugen Burøe konkurrerer i episode 35 av Fingrene av fatet, onsdag 7. mars.

Benedicte og Ørjans betasuppe med farmors panneflatbrød:

Ingredienser:

0,25 dl byggryn (la disse ligge over natten)
100 g bacon i biter
1 stk svineknoke
1,5 l grønnsakskraft
½ kålrot
½ sellerirot
1 stk pastinakk
3 stk gulrot
4 stk kokfaste poteter
1/2 hodekål
½ purre
3 timiankvaster (helst bunt siden de er grovere i stilken)
2 egg
2 dl melk
100 g cmel
100g smør
Salt og pepper
Bladpersille til pynt

Fremgangsmåte:

Du trenger en stor gryte og en panne.

1. Bland sammen egg, melk, mel og salt godt sammen til en tynn røre, ha også i et par ss vann. Sett til side.

2. Skrell og skjær alle grønnsakene i fine terninger (hodekålen tar du i strimler).

3. Skjær opp baconet og kjøttet på svineknoken (har du god tid, kok hele knoken i suppen til kjøttet faller fra beinet). Beinet skal være med i suppen og fjernes ved servering.

4. Ha litt smør i gryta. Brun kjøtt og bacon (sammen med svineknokebeinet), ha over grønnsakene og timiankvasten. Bland sammen før du heller over kraften og har i byggrynene. Sett på lokk og la det koke frem til servering.

5. Sett en panne på middels varme og ha i smør. Når smøret er smeltet har du i en liten øse med røra og stek til den er ferdig stekt på den ene siden. deretter snu den og stek på den andre siden (litt som en pannekake). Legg disse pannekakelignende greiene på rist i ovnen og stek dem tørre videre der.

6. Fjern beinet, og fisk ut timiankvistene fra suppa.

Legg opp suppen i en fin stor bolle som står på en fjøl. Del pannebrødet i to og sett en liten skål med smør på siden. Dryss litt finhakket bladpersille på.

BETA- OG BOLLESUPPE: Med smør, salt og hjemmelagde kamkaker.
BETA- OG BOLLESUPPE: Med smør, salt og hjemmelagde kamkaker.


Øyvind og Marnas betasuppe:

Beta- og bollesuppe med hjemmelaget smør, hjemmelaget salt og hjemmelagde kamkaker.

For å få den gode røkte knokesmaken inn i suppen skal vi lage små svineknokeboller på kvernet svineknoke og svineribbe og koke inn med buljongen.

Røkte knokeboller:

200 gr kvernet ribbe
200 gr kvernet røkt svineskank
1 ss potetmel
1 dl melk
1 ts svart nykvernet pepper
¼ ts flaksalt

Kjøres sammen i en stavmikser til en fin farse. Formes til små boller og kokes ferdige i suppa under.

1/2 stk purre i ringer
1 stk gulrot i terninger

1 stk persillerot i terninger
1 stk selleri i terninger
2 stk stor matpotet i terninger
1 liter havvann
1 liter ferskvann
5 plater gelatin (for fyldens skyld)

Alt dette kokes i 20 minutter.

Smør:

500 gr røros/avdem rømme
7 dl fløte
Piskes i ca 5 minutter. Hell av væsken i bollen og pisk videre til smøret er luftig. Krydres med hjemmelaget salt og hakket gressløk/kruspersille på toppen.

Hjemmelaget salt:

2 liter friskt havvann kokes ned til det blir tørt. Man ender med cirka 6 gr salt på to liter.
1 stk røkt svineknoke
200 gr svinefilet/ribbe
2 dl melk
1 dl byggryn, bløtlagte

Kamkaker:

400 gr hvetemel
1 ss sammalt siktet rug
125 gr melk
125 gr vann
35 gr fersk gjær (ikke tørrgjær)
60 gr normalsaltet smør

Smelt smøret i en kjele, trekk den til side og hell i vann og melk. Når det holder 37 grader røres gjæret inn med en visp. Hell denne væsken oppi en bakebolle sammen med melet. Elt dette sammen med en eltekrok på lav hastighet i minst 5 minutter.

Hell deigen ut på en melet overflate. Del den opp i 50 grams emner og rull de ut som boller. La de heve i romtemperatur under plastfilm i ca 30 minutter. (Husk å lukk vinduet)

Klem ut emnene litt med fingrene og la de hvile 10 minutter til.

Kjevle med litt mel til de blir runde og cirka 22 cm i diameter. Jobb gjerne på en treplate eller trefjøl. Rull kamkakekjevlet over på kryss og tvers og dekk til deigen med plastikk i ca 30 minutter. Løft forsiktig opp deigen med en pizzaspade eller lignende og legg den i pizzaklokka som står på full guffe. La de steke til alle rutene har boblet opp og fargen er god og brun.

Sannsynligheten for at de første 2-3 stykkene blir litt svidde er store, men du steker deg inn etter hvert. Avkjøl kamkakene på benken og oppbevar de du ikke spiser med en gang i en tett boks. Har du ikke kamkakekjevle, kan du for eksempel bruke en sirupsnipptrise som du ruller over med 2,5 cm mellomrom. Ikke rull så hardt at du deler deigen, det skal bare nesten ned til benken.