HOVDEN i Engerdal 27. februrar. Sur nordavind og 15 kuldegrader. Foto: Kåre Egil Kvilten
HOVDEN i Engerdal 27. februrar. Sur nordavind og 15 kuldegrader. Foto: Kåre Egil Kvilten

Enorme værkontraster i februar

I nord kom det knapt nedbør, i sør lavet snøen ned.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Januar var en uvanlig tørr måned i Midt- og Nord-Norge. I Tromsø falt det bare litt over halvparten av det som normalt kommer av nedbør, Bodeø og Trondheim fikk bare litt over en tredjedel.

Det uvanlige vinterværet fortsatte inn i februar.

Store kontraster

I februar endte Tromsø og Bodø opp med bare tre millimeter nedbør, fire prosent av normalen.

NEDBØR som prosent av normalen

For Bodø var det ny minimumsrekord. Den gamle på sju millimeter nedbør har stått siden 1904. I Tromsø er det bare februar 1988 som har vært tørrere, med to millimeter.

På Sør- og Østlandet kom det dobbelt så mye nedbør som normalt i januar, og også her fortsatte det uvanlige været inn i februar. Sørlandet fikk på nytt det dobbelte av normalen, Øst- og Vestlandet en halv gang så mye som normalt.

Kaldt

Hele landet hadde det kaldt i februar. Måneden er den kaldeste Nord-Norge og Trøndelag har opplevd siden 2010, og den kaldeste siden 2011 og 2013 på Vestlandet, Sør- og Østlandet.

Middeltemperaturene lå mellom 0,1 og 1,3 grader under normalen, med unntak av Øst-Finnmark som endte mellom en og to grader over normalen.

TEMPERATUR, avvik fra normalen. 2017 i grått

Svalbard hadde det uvanlig varmt også i februar, middeltemperaturen endte hele 10,8 grader over normalen.

Fire pluss og regn i Longyearbyen 27. februar

Vekslende start

Februar startet med et lavtrykk, som la fra seg et lass med snø på Østlandet før det gikk inn over Sverige.

Bak det bygget det seg opp et stort høytrykk, som sørget for fint og kaldt vær I Sør- og Midt-Norge frem til 6. februar. Også Nord-Norge fikk noen fine dager i denne perioden, unntaket var 4-5. februar da det blåse kraftig fra sørvest, regnet og sluddet.

Den 6. februar er samenes nasjonaldag. Eli Kari Gjengedal markerte dagen med å varsle TV 2 Været på samisk.

Fra den 7. februar var det slutt på finværet i sør. Flere nedbørområder kom inn over Sør-Norge, så langt sør at det var den sørlige delen av Vestlandet, Sør- og Østlandet som fikk nedbør og kuling.

Langs kysten regnet det, men bare litt inn i landet kom nedbøren som snø.

Heftig periode

Perioden 9. til 12. februar var spesielt heftig i sør.

Den 9. og 10. fikk Vest-Agder og den sørlige delen av Rogaland over 100 millimeter nedbør på to døgn, den 11. og 12. snødde det kraftig på Sør- og Østlandet.

Vestlandet fikk også en runde med uvær midt i februar. Den 15. blåste det opp til full storm fra sørøst, og snødybden økte til over to meter i fjellet. Uværet gjorde at det ble stor snøskredfare, stengte veier, og flere trafikkulykker.

Også Østlandet hadde rikelig med snø, over to meter i fjellet. På Blindern i Oslo lå det i gjennomsnitt 48 centimeter snø i februar, mer har det ikke vært siden 1994.

Lavtrykkene gikk så langt sør, at Nord-Norge hadde fralandsvind fra sørøst og fint, kaldt vær hele denne perioden.

Iskaldt høytrykk

De ti siste dagene av februar bygget det seg opp et stort høytrykk over hele Skandinavia. Høytrykket trakk iskald luft fra Sibir sørover og inn over Nord-Europa.

Høytrykket skyldes et spesielt værfenomen, der stratosfæren flere kilometer over Nordpolen veldig raskt ble 50 grader varmere i midten av måneden.

Spesielt de to siste dagene av februar var kalde. Kombinert med kuling fra øst og nordøst var den opplevde temperaturen så lav at det var farlig kaldt mange steder i Sør-Norge.

Den 28. februar var det minus 10-12 grader på Sørlandet, kuling, og tett snøvær. Uten sammenligning februars sureste dag.

Nord på Østlandet falt falt temperaturen ned mot 40 kuldegrader. På Folldal i Hedmark ble det målt minus 42 grader den 28., den kaldeste februardagen i Sør-Norge siden 2001.

På vestsiden av høytrykket strømmet det opp mild luft fra sørvest, og i Troms og Finnmark var det tre-fire varmegrader den siste dagen i februar.

Nederst finner du detaljene om februarværet tilbake til 2009.

2017: Disse var værvinnerne

Slik var februar 2017: Været delte februar i to
Slik var februar 2016: Uvanlig varm februar
Slik var februar 2015: Nesten ti grader over normalen
Slik var februar 2014: Februar var rekordvarm
Slik var februar 2013: Februar var kald i sør og varm i nord
Slik var februar 2012: Februar - kontrastenes måned
Slik var februar 2011: Februar med et blaff av vår
Slik var februar 2010: Uvanlig tørt og kaldt i februar
Slik var februar 2009: Brrrr for en februar