I SORG: Dronning Margrethe sitter alene på tronen etter sin prins Henriks bortgang. Her er hun avbildet da hun i 2008 besøkte Arkeologisk museum i Stavanger.
I SORG: Dronning Margrethe sitter alene på tronen etter sin prins Henriks bortgang. Her er hun avbildet da hun i 2008 besøkte Arkeologisk museum i Stavanger. Foto: Scanpix

Dette blir dronning Margrethes første oppgave etter prins Henriks dødsfall

Dronning Margrethe inviterer til hedersmiddag i sørgeperioden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dronning Margrethe (77) sin første offisielle oppgave etter at hennes prins Henrik gikk bort, er en middag for det danske forsvaret på Fredensborg slott.

Det var nettopp i Fredensborg slott at prinsegemalen sovnet inn blant sine nærmeste 13. februar. Han ble 83 år gammel.

I en pressemelding skriver det danske kongehuset at dronningen 11. mars skal avholde en såkalt hederstegnmiddag for offiserer i det danske forsvaret og flyvevåpenet.

Dronningen holder årlig hederstegnmiddag for henholdsvis hæren, sjøforsvaret og luftforsvaret.

Middagen går ifølge BT på skift mellom de tre instansene, og i år er det altså forsvaret og luftforsvaret som mottar hederstegnet.

I pressemeldingen skriver det danske kongehuset at Christian VII i 1801 startet middagstradisjonen.

«Hederstegnsmiddagen avholdes på innstiftelsesdagen og Frederik IXs bursdag 11. mars», opplyses det.

KONGELIG BRYLLUP: Dronning Margrethe og prins Henrik forlater det kongelige bryllupet til arvestorhertug Guillaume av Luxembourg og grevinne Stéphanie de Lannoy ved Notre Dame-katedralen i Luxembourg i 2012.
KONGELIG BRYLLUP: Dronning Margrethe og prins Henrik forlater det kongelige bryllupet til arvestorhertug Guillaume av Luxembourg og grevinne Stéphanie de Lannoy ved Notre Dame-katedralen i Luxembourg i 2012. Foto: Scanpix

Avbrøt OL-tur

Prins Henrik ble innlagt på Rigshospitalet i København 28. januar, etter å ha fløyet hjem fra ferie i Egypt samme dag. Han ble undersøkt for det kongehuset opplyste var en godartet svulst i venstre lunge.

Like etter kom det fram at tilstanden hans var blitt verre, og kronprins Frederik avbrøt sitt besøk til vinter-OL i Sør-Korea.

13. februar sovnet han inn, omgitt av sine nærmeste.

Dropper «underholdende arrangementer»

Etter prinsens bortgang ble det vedtatt hoffsorg frem til 14. mars.

I sørgeperioden deltar den kongelige familien ikke i såkalte «underholdende arrangementer», og kongefamilien bruker mørke klær når de er ute i offentligheten.

Også kronprins Frederik og kronprinsesse Mary deltar på hederstegnmiddagen 11. mars.

Dronningen er i skrivende stund på ferie i utlandet, og kronprinsen er derfor fungerende regent frem til nettopp 11. mars.