Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 har tidligere omtalt Europols innsats for å hindre kriminelle i å stjele og selge identiteter – for dermed å kunne bevege seg over landegrensene uten å bli avslørt.

– Vi kan ikke tillate noen, spesielt alvorlig kriminelle og terrorister, å reise rundt i verden anonymt og sette andre i fare, sa Europol-direktør Rob Wainwright i 2016.

Denne uken kunngjorde det europeiske byrået for politisamarbeid at de sammen med gresk politi har avslørt en liga som i stor skala har stjålet og solgt pass og andre id-dokumenter.

Gresk politi pågrep 25. februar 11 personer i Attica og fant til sammen mer enn 900 pass og id-kort.

De elleve, av dem seks algeriere, tre syrere, en tunisier og en palestiner, benyttet syv ulike boliger for oppbevaring og forfalskning av pass, ifølge Europol.

620 av de stjålne passene var registrert som stjålne i europeiske databaser, og ifølge politiet har passene blitt stjålet fra fotgjengere, fra passasjerer på offentlige transportmidler og fra parkerte biler.

Norske pass attraktive

Pass fra den kriminelle gruppen ble solgt videre til ulike priser, basert på hvor like bildene på passene var kjøperen og fra hvilket land passene stammet fra.

Det er uvisst om det ble funnet norske pass i den greske avsløringen, men ifølge Kripos er nettopp norske pass populære i kriminelle kretser i Europa. Bare i 2017 ble 34.433 pass meldt stjålet eller mistet.

– Et norsk pass har høy troverdighet og gir innehaveren reisefrihet og arbeidsrettigheter i flere land. Dokumenter utstedt av norske myndigheter er derfor svært attraktive og omsettes for høye priser i kriminelle nettverk, sier Håkon Schjønsby, dokumentgransker i Kripos, til TV 2.

I flere av husene gresk politi slo til mot i den ferske aksjonen, fant de både utstyr for forfalskning av identitetsdokumenter, store pengebeløp og pass-stempler.

– Vanskelige å forfalske

Ifølge Schjønsby er norske pass produsert på en måte som gjør forfalskning utfordrende for kriminelle. Likevel er det en risiko for at stjålne norske pass, dersom de ikke blir kontrollert godt nok, kan gi kriminelle bevegelsefrihet de ellers ikke ville ha hatt.

– Norske pass har høy teknisk sikkerhet og er svært vanskelige å forfalske. Forfalskningene som avdekkes, har trykk som er av langt lavere kvalitet enn ekte norske pass. Gode kontrollrutiner hos aktører som aksepterer norske pass er derfor også viktig, sier Kripos-granskeren til TV 2.

Aksjonen forrige uke ble gjennomført etter en innsats Europol og det greske politiet startet i 2016. Målet med politiaksjonene rettet mot passtyverier er blant annet å ta kriminelle grupper som er involvert i smugling av migranter inn til Europa.

Ifølge tall fra Interpol i 2014 er mer enn 40 millioner pass eller reisedokumenter registrert som stjålne eller mistet.