Martine (20) ble nakenfotografert på treningssenter: – Alle kan se på meg, og det gjør vondt

Martine Halvorsen (20) opplevde marerittet da hun fant ut at noen hadde tatt bilde av henne på treningssenteret mens hun skiftet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det å føle at alle har tilgang til kroppen din. At alle kan se på meg, det gjør vondt.

Det forteller blogger Martine Halvorsen (20) på God morgen Norge. Hun forteller at hun opplevde å bli snikfotografert mens hun skiftet på et treningssenter. Bildet ble i oktober publisert og spredt via den anonyme appen «Jodel».

Reagerte med sinne og redsel

Det første bloggeren gjorde, var å fortelle det til foreldrene sine.

– Vi visste ikke hvordan vi skulle reagere, men jeg hadde i hvert fall noen å prate med.

Halvorsen forteller at hun reagerte både med sinne og redsel. Til tider var det også skummelt å gå på butikken. Hun var redd for hvem som hadde sett bildet, og hvilke tanker de måtte ha om henne. 20-åringen sier hun fryktet for fremtiden sin.

– Noe av det første jeg spurte pappa om var om jeg kunne få jobb etter dette. Hva tenker folk om meg nå? Mister jeg min verdighet som menneske, spør jenta fra Nesodden.

Vanlig problem

Tale Krohn Engvik, kjent som «Helsesista», forteller at hun daglig får henvendelser fra unge jenter som forteller at de har nakenbilder av dem selv på avveie.

– Det er et veldig vanlig problem. Det er mange naive foreldre der ute som tenker at barnet deres aldri sender nakenbilder. Men denne generasjonen er vant til å dele hele livet sitt i bilde og film. De har også en seksualitet, så det er naturlig for de at de tar lettkledde bilder av seg selv når de skal flørte eller gjøre inntrykk på noen.

Hun forteller videre at det varierer hvem de deler bildene med.

– Det kan være noen man kjenner godt fra skolen, men det kan også være noen som de har så vidt pratet med.

Og det er ikke alle som gjør dette frivillig.

– Noen føler seg nok veldig presset til å gjøre det. Jeg har fått «snap» fra ei jente på tolv år som sier at venninnene hennes ikke vil snakke med henne hvis ikke hun også sender bilde.

Den digitale detektiven

Mia Landsem bruker all sin tid på å hjelpe jenter som har fått spredd nakenbilder av seg selv på internett.

– Jeg blir som oftest kontaktet av jentene selv. Jeg ber dem om å fortelle historien sin, slik at jeg kan få et større innblikk i saken. Deretter sjekker jeg ut det de forteller meg.

Foruten om å prøve og fjerne bildene fra nettet, er Landsem sin jobb å gi jentene råd, hjelpe dem med å skrive anmeldelser og være der som støtte.

Umulig å stoppe

Selv om Landsem hjelper jentene så godt hun kan, kan hun aldri stoppe spredningen helt.

– Du kan aldri stoppe en spredning som har startet. Det er mulig å senke den eller la det forsvinne litt eller litt.

Hun forteller at de sender inn ulike krav til vedkommende. De bruker også å sende noe som heter DMCA (Digital Millennium Copyright Act) til nettsidene der bildene blir publisert.

– Vi har også advokater i utlandet som sender mail til de ulike nettsidene for å få det slettet. Da tar det alt ifra noen få timer til to uker.

Uvitenhet?

– Jeg tror noen vet hva de driver på med. Mange syns det er gøy å filme at noen slikker på nippelen til noen, for så å sende det ut. De tenker ikke over at det er straffbart og at de kan få det på rullebladet.

Engvik mener det er viktig at unge får kunnskapen om at det er straffbart å oppbevare lettkledde eller seksualiserte bilder av personer under 18 år, og at det er straffbart å spre det videre. Hun råder alle foreldre til å snakke om temaet med ungdommen og reflektere over hvilke konsekvenser en bildespredning kan få.

– Voksne må ikke snakke om det på en moraliserende måte. Man kan ikke si at de aldri må finne på å sende nakenbilder. For hvis man sier det så blir det utrolig vanskelig for dem å komme og si det etterpå hvis de har gjort det.

Vil heller dø enn å fortelle

– Jeg får snaps av ungdommer som heller ønsker å dø enn å fortelle det til politiet, fordi da får mamma og pappa vite det, sier Engvik.

Hun påpeker at det er viktig at foreldre videreformidler til barna det faktum at alle gjør feil. Barna må også få vite at foreldrene vil prøve å hjelpe dem hvis bilde først er ute.

Halvorsen har også opplevd å få meldinger fra både jenter og gutter som vil ta sitt eget liv fordi de ikke har noen å prate med. Hun tror at nøkkelen til å få det bedre er åpenhet og aksept for å prate om det.

– Ting som dette kan man ikke håndtere alene. Jeg hadde ikke klart det.

Blogger Martine Halvorsen anmeldte forholdet, men saken ble nylig henlagt ettersom politiet ikke visste hvem som stod bak spredningen.