Foto: Meek, Tore / NTB Scanpix

Frp-topp:

– Stortingspresidenten bør vurdere å trekke seg

Sivert Bjørnstad mener Olemic Thommessen bør vurdere å gå av for å redde Stortingets omdømme.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Han er nummer to i landet etter Kongen. Olemic Thommesen leder de tillitsvalgte i presidentskapet som har hatt ansvar for bygge-prosjektet. Bare siden før jul er kostnadssprekken på en halv milliard.

– Bør ta ansvar

Stortingets direktør Ida Børresen har allerede gått av. Men nå stiller stadig flere politikere spørsmål ved om ikke byggeskandalen bør få flere konsekvenser.

– Jeg tenker det er helt naturlig at stortingspresidenten vurderer stillingen sin og at han gjør det av hensyn til Stortingets omdømme og velgernes tillit til oss som politikere, sier stortingsrepresentant Sivert Bjørnstad (Frp) til TV 2.

Sivert Bjørnstad sitter i Finanskomiteen for Fremskrittspartiet. Han er den første på borgerlig side som stiller spørsmål ved om presidenten kan fortsette.

– Når man pådrar seg en så stor kostnadssmell som man har gjort på Stortingets prosjekt så er det naturlig at øverste politiske leder på Stortinget tar ansvar for det.

– Bør han gå?

– Jeg mener i hvert fall at stortingspresidenten bør vurdere det. Den omdømme-krisen som er skapt rundt stortinget nå den tror jeg bare vil bli større om ikke det skjer, sier Bjørnstad.

Høyre avventer

Så langt har sluttregningen for byggeprosjektet kommet opp i 2,3 milliarder kroner. Den siste kostnadssprekken er på en halv milliard kroner.

Foreløpig har ikke Thommessens eget parti Høyre konkludert i spørsmålet om de mener presidenten kan forsette eller ikke.

– Olemic Thommessen ga en redegjørelse på vårt gruppemøte og konklusjonen så langt er at det skal gis en grundig redegjørelse i plenum, sier parlamentarisk leder Trond Helleland (H).

Heller ikke KrFs partileder Knut Arild Hareide har konkludert. Han avventer svar på flere spørsmål rundt bygge-sprekken.

– Vi driver ikke å spekulerer når vi er midtveis i en prosess, sier Hareide.

Vil lede prosjektet i land

Stortingspresident Olemic Thommessen varsler nå at han vil redegjøre for byggesaken for et samlet Storting.

– Føler i dag at du har stortingets tillit til å fortsette som president?

– Det er vel en diskusjon jeg tror jeg skal overlate til Stortinget. Og jeg skal i alle fall gjøre mitt ytterste for å få dette prosjektet i land, dersom Stortinget mener jeg skal gjøre det, sier Thommessen.