«ER MOREN DIN PROSTITUERT?» Kanskje ikke så rart Dez Bryant reagerte på spørsmålet han ble stilt under sin NFL Scouting Combine.
«ER MOREN DIN PROSTITUERT?» Kanskje ikke så rart Dez Bryant reagerte på spørsmålet han ble stilt under sin NFL Scouting Combine. Foto: Lachlan Cunningham

Skandaleintervjuene som gikk for langt: – Liker du menn? Er moren din prostituert?

Intime spørsmål om mødre og legning. Denne uken risikerer NFL-håpefulle talenter å få spørsmål langt utenfor komfortsonen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag begynte NFL Scouting Combine 2018, der collegespillere gjennomgår en rekke fysiske og mentale tester foran NFL-trenere, sportsdirektører og speidere.

Hvordan utøverne gjør det under NFL Scouting Combine, som alltid går av stablene i Indianapolis, har mye å si for hvordan de ender i draften, for lønnen deres og for karrieren.

I testene skal man sprinte 40 yards (36,58 meter), gjøre benkpress, lengdehopp, vertikale hopp, gjennomføre en dopingtest og en rekke andre fysiske og mentale utfordringer.

– Liker du menn?
I tillegg kan alle lagene gjennomføre totalt 60 intervjuer i 15 minutters intervaller, og i disse intervjuene har det en tendens til å dukke opp mye rart.

USA Today har samlet et knippe spørsmål som mildt sagt er oppsiktskkende.

I 2016 ble en spiller stilt spørsmålet «finner du moren din attraktiv?»

Eli Apple, som har spilt for New York Giants siden draften i 2016, avslørte at han også fikk noen heller spesielle spørsmål i sine intervjuer.

– En av Falcons-trenerne spurte meg om jeg liker menn. Det var første han spurte meg om. Det var merkelig. Jeg svarte «nei». Og han bare «om du kommer til Atlanta er det slikt som foregår der, du må bli vant til det.» Jeg antar han tullet, men de stiller flesteparten av disse spørsmålene for å se hvordan du reagerer, sier Apple.

Atlanta Falcos-trener Dan Quinn ba senere om unnskyldning.

– Jeg er veldig skuffet over spørsmålet som ble stilt av en av våre trenere. Jeg har snakket med treneren som intervjuet Eli Apple og forklart hvor upassende og uprofesjonelt det var. Jeg har gjentatt dette til hele trenerstaben og jeg vil be Eli om unnskyldning for at det i det hele tatt ble et tema. Dette er ikke noe Atlanta Falcons vil være bekjent av, og det er ikke slik vi skal oppføre oss, sa Quinn.

– Er moren din prostituert?
New York Jets-spilleren Obum Gwacham har også avslørt det merkeligste Combine-spørsmålet han er blitt stilt.

«Når mistet du jomfrudommen din?» var det noen som ville vite. Gwacham svarte ikke på spørsmålet.

Dez Bryant, som har spilt for Dallas Cowboys helt siden han ble draftet av dem i 2010, opplevde også at den som stilte ham spørsmål gikk altfor langt.

«Er moren din prostituert?» spurte Miami Dolphins-sportsdirektør Jeff Ireland.

– Nei, moren min er ikke prostituert. Jeg ble sint – veldig sint – men jeg viste det ikke. Jeg fikk mange spørsmål som det: Driver hun fortsatt med narkotika? Jeg satt der og svarte på alt, sa Bryant til Yahoo Sports.

Ireland ba senere om unnskyldning for det upassende spørsmålet om Bryants mor.

– Jobben min er å finne så mye informasjon som mulig om en spiller jeg vurderer å drafte. Noen ganger leder det til at spørsmålene går i dybden. Når det er sagt, har jeg snakket med Dez Bryant og sagt til ham at jeg utviste dårlige dømmekraft med en av spørsmålene jeg stilte til ham. Jeg mente ikke å være respektløs og ba ham om unnskyldning, sa Ireland.

– Om du må drepe noen ...
Austen Lane, som ble draftet av Jacksonville Jaguars i 2010 men nå har gått over til MMA, opplevde også å få et spørsmålet helt utenom det vanlige.

– En speider spurte meg om jeg måtte drepe noen: ville jeg brukt en pistol eller en kniv? har han avslørt på Twitter.

En annen spiller, Willie Beavers, fortalte at Falcons i 2016 spurte om han helst ville vært en katt eller en hund. Han svarte hund.

Spencer Drango ble spurt om han ville dele internettloggen sin.

– Jovisst. Jeg søker mye etter mat, svarte han.

Har skjedd en endring
Intervjuene foregår over seks kvelder, og er naturlig nok forskjellige fra lag til lag.

Som regel er hovedtreneren og andre medlemmer fra trenerapparatet, sjefspeideren, sportsdirektøren og andre direktører med. Noen ganger kan de ham med en psykolog, mens andre lag har hentet inn kroppspråkeksperter.

– Du får pinlige øyeblikk fordi det stilles tøffe spørsmål. Det er øyeblikk hvor man stirrer hverandre i senk. Det pleide å være den eldgamle filosofien om at man i et avhør måtte være en røff og tøff fotballtrener. «Ok, la oss se hvem som bryter sammen først.» Men nå, på grunn av den rettmessige oppmerksomheten noen av de merkelige og ikke så politisk korrekte spørsmålene har fått etter at de ble offentlig kjent, mener jeg vi har gjort en god jobb med å få vekk slike ting. Vår filosofi er at det skal handle mest om fotball, sier Los Angeles Rams-sportsdirektør Les Snead til Mercury News.

Etter fjorårets Combine gjenga Jon Toth en samtale med en Cardinals-trener som var av det mer uskyldige og merkelige slaget.

«Hvilken farge har sjokolade?»

«Brun.»

«Hvilken farge har smeltet sjokolade?»

«Mørkebrun.»

«Nei, ikke tenk for mye på det.»

«Brun.»

«Hvilken farge har smør?»

«Gul.»

«Hvilken farge har smeltet smør?»

«Gul.»

«Hvilken farge har snø?»

«Hvit.»

«Hva slags farge har smeltet snø?»

«Hvit.»

«Nei, smeltet snø er blank. Så hvilken farge har snø?»

«Blank.»

«Jepp.»

– Det var som en isbryter. Det er som regel ganske anstrengt i rommet, fordi folk er seriøse og prøve å svare på spørsmålene. Kanskje det bare er for å få noen til å slappe av, spekulerte Toth.

Den kommende uken blir det vanskelige og merkelige spørsmål for de nye, håpefulle collegespillere, men det som blir aller viktigst er å vise seg frem på de fysiske testene.

Kilder: USA Today, NBC Sports, Twitter, ESPN, Yahoo Sports, Fox Sports, Wikipedia, Mercury News