PREGET: David Hogg, en av elevene som har stått frem og krevd strengere våpenlover etter skyting på skolen sin, ankom Marjory Stoneman Douglas High School sammen med sin mor onsdag morgen.
PREGET: David Hogg, en av elevene som har stått frem og krevd strengere våpenlover etter skyting på skolen sin, ankom Marjory Stoneman Douglas High School sammen med sin mor onsdag morgen. Foto: AP/Terry Renna

Tilbake på skolen etter massakren:

– Som å bli tvunget tilbake til et styrtet fly

To uker etter at 17 elever og ansatte ble skutt og drept på Marjory Stoneman Douglas-skolen er elevene tilbake for sin første skoledag etter massakren.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag hadde lærere og ansatte ved Marjory Stoneman Douglas-skolen sin første arbeidsdag etter massakren, og onsdag skal elevene ta tilbake skolen.

Det er to uker siden 19 år gamle Nikolas Cruz gikk inn på skolen og skjøt og drepte 17 mennesker.

«Vi skal gjenerobre redet» twitrer skolens rektor en time før dørene ble åpnet for elevene første gang siden massakren.

Etter skytingen har USA vært preget av den mest intense våpendebatten på mange år.

Overlevende har stått frem på TV og krevd strakstiltak for å gjøre tilgangen på skytevåpen vanskeligere, og politikere fra Donald Trump og nedover har kommet med ulike forslag som handler om å begrense tilgjengeligheten på ulike typer farlige våpen.

– Se for dere å være med i en flystyrt

Da elevene ankom skolen onsdag morgen, var det for flere blandede følelser involvert.

Mange klemte hverandre og flere hadde blomster med seg på sin første skoledag siden skytingen.

PÅ VEI TILBAKE: Elever ikledd skolens skjorter og gensre ankom Marjory Stoneman Douglas High School i Parkland med blomster i hendene. FOTO: Joe Raedle/Getty Images/AFP
PÅ VEI TILBAKE: Elever ikledd skolens skjorter og gensre ankom Marjory Stoneman Douglas High School i Parkland med blomster i hendene. FOTO: Joe Raedle/Getty Images/AFP

David Hogg, en av elevene som har gått ut i media og kritisert blant andre National Rifle Association (NRA), kom til skolen sammen med sin mor.

Med rullebrettet i en hånd og en hvit blomst i den andre. Til NBC sammenligner han det å komme tilbake på skolen som å bli tvunget tilbake til et styrtet fly.

– Se for dere å være med i en flystyrt og så måtte komme tilbake gjentatte ganger på det samme flyet og møte forventningen om at man skal lære og handle som om ingenting er galt, sier Hogg.

Foruten de 17 som ble drept, ble 15 skadd. Mange har mistet gode venner, og uttrykt sin klare motstand mot amerikanske våpenpolitikk.

Møtt av væpnet politi

På utsiden av skolen hadde rundt 50 væpnede politibetjenter onsdag morgen tatt oppstilling, ifølge en reporter hos amerikanske NBC News.

– Når eleven ankommer, 14 dager etter at 17 ble massakrert, er dette den nye sikkerheten de ser på skoleområdet. Foreldre og studenter sier det både er betryggende og urovekkende, skriver journalist Kerry Sanders på Twitter.

På den første skoledagen er fokuset rettet mot at elevene skal venne seg til å være på skolen igjen etter den blodige og traumatiserende dagen for to uker siden.

Krisepsykologer er til stede på skolen, og elevene skal møtes i grupper på første skoledag.

– Det er viktig å forholde seg til stresset når de blir konfrontert med åstedet, for å klare å koble seg selv til nåtiden, sier direktøren ved barne- og ungdomspsykiatrisk avdeling ved New York University Langone Health, til NBC.