TV 2 hjelper deg får hjelp av tidligere Kripos-etterforsker Asbjørn Hansen til å teste bildekvaliteten til overvåkningskameraene.
TV 2 hjelper deg får hjelp av tidligere Kripos-etterforsker Asbjørn Hansen til å teste bildekvaliteten til overvåkningskameraene. Foto: Jon Roar Solset

Dette kameraet kan avsløre potensielle innbruddstyver

TV 2 Hjelper deg tester kameraer som sier ifra på mobilen din om de oppdager bevegelse. Noen av dem ser til og med forskjell på dyr, kjent og ukjente ansikt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I 2017 opplevde huseiere i Lier i Buskerud 40 innbrudd på to uker. Opptak fra ulike overvåkningskameraer var ikke optimale.

– Vi skulle ønske det var litt bedre kvalitet på bildene, sier lensmannen i Lier, Pål Sørensen.

TV 2 hjelper deg har testet fire kameraer som koster under 2000 kroner.

Alle kameraene kommer med tilhørende apper, som du kan koble deg til og se hva som skjer i hjemmet.

Slik testet vi

Testen er todelt. En vanlig familie bruker kameraene over noen dager, der de tester funksjonaliteten og brukervennligheten.

Kameraene har varierte funksjoner som ansiktsgjenkjenning, toveiskommunikasjon, skylagring osv.

Samtidig vurderer Asbjørn Hansen, tidligere Kripos-etterforsker og Åsted Norge-ekspert, om bildekvaliteten er god nok for at politiet kan gjenkjenne tyver.

Resultater

Ubiquiti Unifi G3 Dome - 1469,-

Dette er testens eneste kamera som ikke er trådløst og derfor noe mer utfordrende å sette opp. Testpanelet fikk dessverre ikke til å koble opp kameraet. De forsøkte i 2-3 timer og tok i tillegg kontakt med kundeservice, heller ikke da fikk de det til. De måtte gi opp kameraet og derfor er det heller ikke vurdert videre i testen.

Appbot-LINK - 1199,-

Testpanelet mener dette er et morsomt alternativ for mer sikkerhet i hjemmet. Roboten kjører seg selv til ladestasjonen når den får lavt strømnivå. Når den står og lader kan den roteres 360 grader og fortsatt gi alarm til appen om den merker bevegelse.

Roboten får trekk for at den ikke tar opptak av bevegelsen på eget initiativ. Man må selv koble seg på appen, som kan ta opptil 30 sekunder og deretter ta opp video selv. Om tyven da har forlatt rommet må man kjøre rundt i leiligheten og filme selv. Videoen lagres direkte på smartenheten.

Panelet mener Appbot-LINK er mer et leketøy enn et overvåkningskamera, men den får pluss for stor underholdningsverdi.

Terningkast 4.

Nest Cam Indoor - 1998,-

Testapenelet mener Nest Cam er et meget godt sikkerhetskamera. Det gjør opptak 24/7 og lager opptakene i en sky. Lagringsplassen i skyen kan utvides mot en månedlig avgift, men opptak man vil ta vare på kan lett lagres på mobilen igjennom appen.

Appen lagrer en tidslinje man kan bla igjennom, når det har vært bevegelse markeres det på tidslinjen og man kan se klippet om man ønsker. Kameraet er relativt enkelt og sette opp og enkelt å bruke.

Terningkast 5.

Netatmo Welcome - 1590,-

Testens vinner tar bilder med god oppløsning, samtidig som det scorer høyt på brukervennlighet. Appen lager en tidslinje der den registrerer alle hendelser, men i motsetning til Nest Cam Indoor markerer den hendelsen med et ikon. Dermed vet du om det er kjæledyret ditt (ikon av en pote), et familiemedlem (bilde) eller en ukjent person (bilde) som har vært på farten.

Kameraet gir deg mulighet til å lagre opptakene lokalt på minnekort/server, eller i en sky. Det siste anbefales, da tyvene kan stjele med seg minnekort og servere om de oppdager kameraet.

Testpanelet liker også at kameraet ikke ser ut som et typisk kamera og dermed tiltrekker seg mindre oppmerksomhet om tyver tar seg inn i huset.

Terningkast 6.