Thommessen: – Vi har fulgt de rutinene man kan forvente i byggesaken

Stortingspresident Olemic Thommessen (H) mener at han og presidentskapet har fulgt rutinene man kan forvente i byggesaken. SV-leder Audun Lysbakken mener Thommessen må ta ansvar og gå av.

Stortingspresident Olemic Thommesen (H) var i møte mandag om kostnadsoverskridelsene i forbindelse med Stortingets byggeprosjekter. Foto: Junge, Heiko / NTB Scanpix
Stortingspresident Olemic Thommesen (H) var i møte mandag om kostnadsoverskridelsene i forbindelse med Stortingets byggeprosjekter. Foto: Junge, Heiko / NTB Scanpix

– Vi har hatt en etablert kommandolinje. Det er direktøren som rapporterer til presidentskapet og vi har hatt entreprenøren til stede, og jeg mener vi har fulgt de rutinene man kan forvente, uttalte Thommessen under en pressekonferanse på Stortinget onsdag formiddag.

I forkant av pressekonferansen møtte Thommessen og Stortingets presidentskap onsdag morgen finanskomiteen og de parlamentariske lederne for å orientere om kostnadsoverskridelsene i byggeprosjektet på Stortinget.

Tillit ikke tema

Thommesen sier spørsmålet om tillit til han som stortingspresident ikke var et tema på møtet.

– Hva som blir av voteringer om min person har jeg ikke lyst til å spekulere i, uttalte han på pressekonferansen.

Byggeprosjektet på Stortinget har vokst fra oppussing av et kontorbygg til totalrenovering pluss bygging av nytt postmottak og innkjøringstunnel. Kostnadene har økt fra 70 millioner kroner i 2011 til et anslag på 2,3 milliarder kroner i år.

– Må gå av

Leder i SV, Audun Lysbakken er klar i sin tale. Han mener Olemic Thommessen må gå av som stortingspresident.

– For meg har dette vært et klargjørende møte, men på den måten at dette har vært en skandale utenfor kontroll hvor det ikke er etablert tilstrekkelige rutiner for å få kontroll, sier han til TV 2.

Lysbakken mener at det både han og folk nå forventer, er at saken får politiske konsekvenser.

– Det politiske ansvaret ligger hos presidenten, jeg mener presidenten må gå av, sier han.

SKANDALE: Audun Lysbakken (SV) mener Thommessen må gå av som stortingspresident. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
SKANDALE: Audun Lysbakken (SV) mener Thommessen må gå av som stortingspresident. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix

– Dette bygget kommer til å stå som et monument over uvettig bruk av fellesskapet sine midler, legger han til.

Klare for ny votering

SV-lederen mener at det nå særlig er opp til Høyre og det borgerlige flertallet å ta saken videre, og avviser at han vil skrive under på noe krav om ny avstemming for stortingspresident.

– Jeg mener til syvende og sist at dette er Erna Solberg sin sak. Vil hun stå ansvarlig for en politisk kultur der feil ikke får konsekvenser, og vil Høyre fortsette å beskytte en president som er så omstridt, sier han og legger til:

– Vi er klar for ny votering hvis det viser seg at det blir et nytt flertall.

– Forakt for fellesskapets midler

Leder i Rødt, Bjørnar Moxnes, mener at et nyvalg av stortingspresident er helt nødvendig.

– Det må til. Hvis denne skandalen ikke får konsekvenser er det en helt suveren forakt for fellesskapets midler, sier han til TV 2.

Moxnes mener at man i løpet av onsdagens møte ikke har fått noen svar som viser at Thommessen har tatt ansvar eller hatt kontroll på prosjektet.

– Tallene har ligget i halvannen måned uten å ha blitt fremlagt for Stortinget. Det er alvorlig når vi vet at det har vært mange sprekker tidligere også, sier han.

(NTB / TV 2)