KAN DØMMES FOR PROSTITUSJON: Her står Narges Hosseini i Teherans gater og protesterer mot Irans hijabpåbud. Denne protesten kan nå få henne dømt for å oppfordre til prostitusjon, hvis iranske myndigheter får viljen sin.
KAN DØMMES FOR PROSTITUSJON: Her står Narges Hosseini i Teherans gater og protesterer mot Irans hijabpåbud. Denne protesten kan nå få henne dømt for å oppfordre til prostitusjon, hvis iranske myndigheter får viljen sin. Foto: Salampix/abaca

risikerer ti år i fengsel:

Narges fjernet hijaben – siktes for oppfordring til prostitusjon

Minst 35 kvinner har blitt arrestert for å protestere mot hijab-påbudet i Iran.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Flere av disse kvinnene har blitt utsatt for vold under arrestasjonen, og minst én kvinne hevder at hun har blitt torturert mens hun har vært fengslet.

Nå tar iranske myndigheter i bruk nye drastiske metoder for å sette en stopper for protestene, skriver Amnesty International.

I en offisiell uttalelse fra 23. februar advarer iransk politi om at kvinner som tar av seg hijaben i offentlig rom kan bli siktet for å «egge til prostitusjon og korrupsjon».

Siktelsen medfører en maksstraff på ti år, og Narges Hosseini, som er én av de som protesterer, har allerede blitt stilt for retten for denne nye siktelsen. Mandag 26. februar møtte hun framfor en Ershad-domstol.

Gasht-e Ershad er byrået som har hovedansvaret for å håndheve Irans islamske leveregler.

– Hosseini motsetter seg hijabtvangen, og anser det som sin lovfestede rett å protestere mot dette, sa Hosseinis advokat Nasrin Sotoudeh til Center for Human Rights i Iran 5. februar.

Hun ble ifølge samme menneskerettighetssenter fengslet 29. januar, og det ble da satt en kausjonssum på 135.000 dollar – en sum hun ikke kunne betale.

Uttalelsen fra politiet kom først 23. februar, men Hosseini ble allerede tidlig i februar siktet for å ha oppfordret til prostitusjon.

– Hosseini blir holdt fanget under vanskelige forhold i Gharchak Prison sør i Teheran, men hun er ikke forberedt på å si unnskyld. Hun mener hun er uskyldig, sa Sotoudeh.

HIVER HIJABEN: Flere iranske kvinner har protestert mot hijabpåbudet i Iran de siste par månedene. Her protesterer to ikke navngitte kvinner i Teheran. Foto: EBU
HIVER HIJABEN: Flere iranske kvinner har protestert mot hijabpåbudet i Iran de siste par månedene. Her protesterer to ikke navngitte kvinner i Teheran. Foto: EBU

Stort tilbakesteg

Magdalena Mughrabi, underdirektør for Midtøsten og Nord-Afrika i Amnesty International, beskriver myndighetenes siste trekk i kampen mot protestene som et stort steg tilbake.

– Det setter mange kvinner i umiddelbar og seriøs fare for feilaktig fengsling, samtidig som det sender en foruroligende beskjed til andre om å forbli stille mens deres rettigheter blir brutt, sier Mughrabi.

Alle kvinner i Iran er påbudt å gå med hijab, og har vært det siden 1983.

Men ifølge The Guardian har påbudet vært vanskelig å håndheve. Til tross for frykten for straffereaksjoner, bryter millioner av iranske kvinner påbudet på en daglig basis.

– Avskaff påbudet

– Ved å tvinge kvinner og jenter til å dekke til håret sitt, har iranske myndigheter gjennom flere tiår brutt kvinners rettigheter og krenket kvinners verdighet, fortsetter Mughrabi, før hun kommer med en oppfordring til myndighetene:

– I stedet for å true kvinner med fengsel for å påberope seg sine rettigheter, burde myndighetene umiddelbart avskaffe den diskriminerende og nedverdigende lovgivningen og praksisen med obligatorisk tildekking, sier hun.

Bølgen med hijabprotester startet da 31 år gamle Vida Movahed 27. desember stille gikk opp på en boks midt i gata i Teheran og tok av seg hijaben, før hun festet den på enden av en pinne som hun demonstrativt holdt ut over gata og passerende folk.

Siden har mange kvinner tatt til gatene for å gjenskape Movaheds protest.