FIS-TOPP: FIS-toppen Vegard Ulvang bekrefter at dopingtatte utøvere slapp unna da han selv var aktiv i langrennsporet.
FIS-TOPP: FIS-toppen Vegard Ulvang bekrefter at dopingtatte utøvere slapp unna da han selv var aktiv i langrennsporet. Foto: Larsen, Håkon Mosvold

Vegard Ulvang: – Dopingtatte utøvere slapp unna på 1990-tallet

Den norske skilegenden Vegard Ulvang mener antidopingsystemet ikke fungerte da han selv var aktiv på 1990-tallet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sammen med Bjørn Dæhlie knuste Vegard Ulvang konkurrentene i langrennssporet på 1990-tallet.

Ulvang tok totalt seks OL-medaljer og åtte VM-medaljer i langrenn i sin karriere, mens lagkameraten Bjørn Dæhlie blant annet stakk av med åtte OL-gull og ni VM-gull.

Nå er Ulvang leder i langrennskomiteen i Det internasjonale skiforbundet (FIS).

– Juksere slapp unna på 1990-tallet
I et intervju med NRK bekrefter Ulvang at dopingtatte utøvere slapp unna på 1990-tallet.

– Det var opplevelser fra dopingkontrollen på 90-tallet hvor det var løpere som opplagt ble tatt i juks, men som det ikke ble kommunisert rundt. Så det var en ubehagelig opplevelse, sier Ulvang til NRK, og svarer slik på spørsmål om det var nordmannens konkurrenter som slapp unna i dopingkontrollene:

– Ja, ja. Jeg tror det er veldig kjente historier som er kjent også i pressekretser, sier Ulvang.

IKKE OVERRASKET: TV 2-ekspert Mads Kaggestad.
IKKE OVERRASKET: TV 2-ekspert Mads Kaggestad. Foto: Junge, Heiko

Han ønsker ikke å utdype dette noe mer, men sier rett ut at antidopingsystemet ikke fungerte da han selv var aktiv.

– Vi trenger ikke gå i detaljer på det nå. Men det var ikke like sterk vilje, og kontrollapparatet var dårlig. Man skal også ha bevis i sånne saker. Nå er det vilje. Man går til det drastiske skritt å nærmest utestenge en hel nasjon, så det er vilje til virkelig å rydde opp og ta dem man kan ta, sier Ulvang til NRK.

– Ærlig tale av Ulvang
TV 2-ekspert Mads Kaggestad er ikke overrasket over at Ulvang går ut med at juksere slapp unna på 1990-tallet.

– Det var en ærlig tale fra Vegard Ulvang, og han setter fingeren på et problem idretten sliter med ringvirkningene av den dag i dag, sier Kaggestad til TV 2 Sporten, og fortsetter:

– Det siste eksempelet er jo hvordan Russland laget systemer for å legge til rette for juks. I tillegg har vi sett eksempler fra særidretter der de har valgt å dytte positive prøver under teppet fordi det ville skade sporten med tanke på markedsføring og popularitet, sier han.

– Alle vet at det var sånn
At utøvere var dopet på 1990-tallet, men ikke ble tatt og utestengt, mener Kaggestad er gammelt nytt.

– Alle vet at det var sånn. Det var masse arrangementer der de knapt hadde testing, og kvalitetssikringen på de testene som ble gjort ikke var gode nok, poengterer han.

– I tillegg er det jo skremmende å tenke på at de ikke hadde en metode for å teste EPO for på 1990-tallet. Det tok ti år før de hadde det, konstaterer Kaggestad.

Han er glad for at Ulvang tør å være kritisk til antidopingarbeidet da skilegenden selv var aktiv.

– Jeg synes at det er flott at personer høyt oppe i systemet tør å sette fingeren på problemet, og tør å se tilbake i tid og innrømme at systemet var for svakt. Jeg registrerer at det er en annen stemning nå. Endelig blir antidopingarbeidet satt på agendaen, men det skulle ha vært gjort for 30 år siden. Og som jeg sier, at det tok idretten ti år før de kunne teste for EPO, viser litt av problemet, oppsummerer han.