MEDALJESANKERE: Martin Johnsrud Sundby tok to gull og en sølv i Pyeongchang, mens Johannes Høsflot Klæbo tok tre gull.
MEDALJESANKERE: Martin Johnsrud Sundby tok to gull og en sølv i Pyeongchang, mens Johannes Høsflot Klæbo tok tre gull. Foto: Åserud, Lise

– Dere er blitt lurt. Dere kan aldri nyte OL-medaljene deres

Alexander Legkovs advokat tar et ramsalt oppgjør med IOC og den olympiske bevegelsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag ble Russland tatt tilbake som fullverdig OL-nasjon, etter å ha stått delvis på sidelinjen under OL i Pyeongchang.

En del utøvere fikk delta under fanen olympiske utøvere fra Russland (OAR), mens andre som var implisert i dopingskandalen fra Sotsji ikke fikk være med.

Alexander Legkov var en av mange russiske idrettsutøvere som ble nektet å delta i OL i Pyeongchang av Den internasjonale olympiske komitéen (IOC), til tross for at han ble dopingfrikjent av CAS.

I et åpent brev går Legkovs advokat, Christof Wieschemann, til angrep på IOC – og mener utøverne som tok medalje i Sør-Korea bør føle en bismak ved medaljene.

– Resultatene er ugyldige, og ingen kan nyte medaljene, skriver han i brevet som er adressert OL-utøvere.

– Dere er blitt lurt fra den rene og fullstendige seieren. Dere er et offer for et enesteående angrep på integriteten til de Olympiske Leker, sier han.

Ut mot bevisene

ADVOKAT: Christof Wiescemann.
ADVOKAT: Christof Wiescemann.

I brevet har advokaten forklart hvorfor bevisene mot den påståtte statsdopingen i Russland ikke holder mål - og at de disiplinære tiltakene mot russiske utøvere og utestengelsen av dem fra lekene er urettferdig og ulovlige.

– Virkeligheten ser annerledes ut enn det IOC vil ha dere til å tro, skriver tyskeren.

– De bryr seg ikke om rene utøvere. De bryr seg ikke om utøvernes interesser. De bryr seg bare om den selv, og det største angrepet på OLs integritet kommer innenfra. Fra IOC selv.

Han hevder indignert at medaljene utøverne vant har mindre verdi.

– Jeg håper dere satt pris på deltakelsen, at dere hadde suksess og gleder dere over medaljene. Jeg er lei meg for at triumfen aldri vil være komplett, skriver Wieschemann.

– Jeg skulle gjerne ha sette at dere fikk muligheten til å konkurrere med de beste utøverne fra Russland. Nå vil dere aldri få vite om dere hadde vunnet en medalje mot Viktor Ahn, Anton Sjipulin, Sergej Ustjugov og Alexander Legkov.

På de norske medaljevinnerne under OL virket det ikke som om det var noe voldsomt til bismak på gullmedaljene.

– Det var helt fantastisk. Jeg hadde ikke turt å håpe på dette, sa Simen Hegstad Krüger til TV 2 etter sitt OL-gull på Skiathlon.

– Det er helt fantastisk. Det er akkurat dette jeg har drømt om, sa skøyteløper Håvard Holmefjord Lorentzen etter 500 meter-gullet.

– Det er den største drømmen som går an å oppnå. Jeg har jobbet utrolig hart, dette er stort, sa skiskytter Johannes Thingnes Bø etter gull på normaldistansen.

Alexander Legkov og Martin Johnsrud Sundby på trening i Val Senales i 2016.
Alexander Legkov og Martin Johnsrud Sundby på trening i Val Senales i 2016. Foto: Poppe, Cornelius

Kritisk Kaggestad

Etter at Russland fikk tilbake OL-rettighetene var TV 2s ekspert Mads Kaggestad svært kritisk til avgjørelsen.

Han mener utestengelsen av utøvere som Legkov har vært det minste man kunn gjøre, og at IOC og Russland ikke har tatt tak i det reelle problemet.

– Det er ikke troverdig i det hele tatt. Hele greiene er et spill for galleriet, og det har det vært hele hele tiden. Det har vært symbolpolitikk, sier Kaggestad.

– Antidoping-arbeidet ligger nede med brukket rygg, og så lenge WADA og andre ikke anerkjenner antidopingarbeidet deres, så kan jeg ikke skjønne hva som legitimerer at de blir godkjent av IOC. Da kan de bare si at de har en ny generasjon utøvere, og at da er alt greit. De trenger ikke ta tak i antidopingarbeidet.