Sergio Ramos løfter troféet som Mesterliga-vinner 2018.
Sergio Ramos løfter troféet som Mesterliga-vinner 2018. Foto: Handout

Slik blir nye Champions League

UEFA gjør flere endringer før neste utgave av mesterligaen i fotball. Blant annet går de fire beste lagene i England nå automatisk til gruppespillet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kun seks lag vil fra neste utgave av mesterligaen nå gruppespillet gjennom kvalifiseringsspill. UEFA har nå bestemt at tittelforsvarer, vinneren av europaligaen og totalt 26 lag vil bli direktekvalifisert til gruppespillet, som omfatter 32 lag. Tidligere har kun 22 lag vært direktekvalifisert.

Foruten vinneren av de to turneringene går de fire øverste lagene i de øverste rankede landene , som nå er England, Tyskland, Spania og Italia, automatisk til gruppespill.

Det samme gjør også de to beste lagene i seriene i Frankrike og Russland, samt serievinnerne i Portugal, Ukraina, Belgia og Tyrkia.

Rosenborg er skuffet

Nåløyet for å komme seg inn i turneringen blir trangere og trangere. Det vil nå bli utslagsrunder («champions route») for landene ranket som nummer 11 og nedover. Her skal det kjempes om fire plasser til gruppespillet. Den norske seriemesteren Rosenborg kommer inn her, siden Norge for øyeblikket ligger som nummer 25 på UEFAs klubbranking.

– Det blir verre å komme seg videre. Det er ikke sånn at vi regner med å komme til Champions League hvert år, men nå vil vi omtrent ikke ha en mulighet lenger. Det blir nå pengene som rår. Det er trist, sier styreleder i Rosenborg, Ivar Koteng, til NTB.

– Jeg tror fotballen kommer til å tape på det. Jeg tror ikke seerne vil like dette, og det tror jeg de kommer til å tape på. Jeg tror heller ikke dette vil løse problemene med tilgangen til penger for de store klubbene, for nå vil jo kun de store ha tilgang til pengepremiene, fortsetter han.

Sportslig problem

Rosenborg vil kunne få det vanskeligere med å få de store inntektene ut av mesterligaspill. Det stresser ikke Koteng.

– Det er et mindre problem. Det er som sagt ikke slik at vi regner med å spille Champions League hver sesong. Det er det sportslige som er problemet, sier styrelederen.

Trondheim  20161106.
Eliteserien fotball 2016: Rosenborg-Bodø Glimt. Rosenborgs RBK trener Kåre Ingebrigtsen og styreleder Ivar Koteng etter eliteseriekampen mellom RBK og Glimt på Lerkendal stadion.
Foto: Ned Alley / NTB scanpix
Trondheim 20161106. Eliteserien fotball 2016: Rosenborg-Bodø Glimt. Rosenborgs RBK trener Kåre Ingebrigtsen og styreleder Ivar Koteng etter eliteseriekampen mellom RBK og Glimt på Lerkendal stadion. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Foto: Alley, Ned

De to siste plassene i turneringen etter «champions route» skal lagene kjempe om i en såkalt «league route».

Dersom vinneren av mesterligaen kvalifiserer seg til turneringen via seriespill tilfaller den ekstra plassen til landet som er nummer 11 på rankingen, som for øyeblikket er Tsjekkia.

Skulle vinneren av europaligaen kvalifisere seg til mesterligaen gjennom serieplassering, vil den ekstra plassen gå til en tredje klubb fra Frankrike.

Endret kamptid

I selve mesterligaen gjøres det ingen endringer med unntak av kampstart. Det vil ikke lengre bli spilt kamper klokken 20.45, som har vært fast tid siden mesterligaen ble innført i 1992, men klokken 18.55 og 21.00.

I europaligaen vil 17 lag nå være direktekvalifisert. Det gjelder to lag fra Spania, Tyskland, England, Italia og Frankrike, samt ett lag fra Russland, Portugal, Ukraina, Belgia, Tyrkia, Tsjekkia og Sveits.

(©NTB)