DUKKET OPP I OL-SAMMENDRAG: Da heltene fra Pyeongchang ble hedret, dukket det plutselig opp bilder av Therese Johaug fra VM i 2015.
DUKKET OPP I OL-SAMMENDRAG: Da heltene fra Pyeongchang ble hedret, dukket det plutselig opp bilder av Therese Johaug fra VM i 2015. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Svensk tv-kanal ber om unnskyldning etter Johaug-bilde

– Det var en utilsiktet og beklagelig feil.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I Pyeongchang gjorde Sverige sitt beste OL noen gang målt i antall gull.

Det er selvsagt langt opp til Norges rekord satt i samme OL, og som lyder på 14 gull, 14 sølv og elleve bronse. For svenskene ble fasiten sju gull, seks sølv og én bronse.

Under søndagens Aktuellt på SVT ble det vist et innslag om den svenske fremgangen under OL.

Innslaget viste blant annet de svenske kvinnelaget som tok sølv på stafetten i skiskyting og bilder av de norske langrennsherrene.

– Vi ber om unnskyldning
Det som fikk det til å skurre for tv-seerne var da det plutselig dukket opp bilder fra ski-VM i Falun i 2015, blant annet med den nå utestengte Therese Johaug.

Hva som fikk SVT til å presentere de norske stafettjentene med tre år gamle bilder er uklart, men kanalen beklager nå tabben.

– Det var en utilsiktet og beklagelig feil. Tanken var å ære de som æres bør, det vil si nordmennene. Hvorfor den flere år gamle sekvensen kom med vet vi ikke, og vi ber om unnskyldning, skriver en SVT-representant i en mail til Expressen.

Det var ikke bare hos SVT Therese Johaug dukket opp søndag, også her hjemme gikk det varmt da landslagssjef Vidar Løfshus gikk til angrep på Det internasjonale skiforbundet (FIS).

– Urent trav
Landslagssjefen la ingenting i mellom når han beskrev FIS og deres håndtering av Johaug-saken.

– Det var en beslutning de tok, som jeg synes var helt feil. De hadde tydeligvis bestemt seg for at de skulle utestenge Therese. Når man ser hva som rører seg ellers i idrettsverden uten at de løfter en finger, så synes jeg det er en skam.

Løfshus reagerte på hvordan FIS har opptrådt, og mener Johaug ble forhåndsdømt. Han rettet skarp skyts mot FIS' generalsekretær Sarah Lewis og FIS-president Gian-Franco Kasper.

– Det er måten Sarah Lewis og Kasper behandler situasjonen på. Kasper går ut dagen etter at saken blir kjent, og dømmer henne til fire år, samtidig som han sitter i flere maktposisjoner. Det er urent trav. Det var FIS som anket inn den avgjørelsen til CAS, sier Løfshus til TV 2.

– Mangel på ydmykhet
Blant dem som reagerte på det Løfshus uttalte var TV 2-ekspert Mads Kaggestad.

– Dette signaliserer ikke ydmykhet. Ikke overfor det norske publikum, ei heller overfor CAS og FIS. Jeg tror det lønner seg å si at man har gjort en feil, regelen er brutt og at det aldri skal skje igjen. Med disse utspillene er det igjen fare for at folk oppfatter det som at han ikke har respekt for antidopingreglene og at man ikke er ydmyke med tanke på egne feil, sier Kaggestad.