FÅR STØTTE: Vidar Løfshus
FÅR STØTTE: Vidar Løfshus Foto: Pedersen, Terje

– At han fyrer løs er ikke bare negativt og dristig på en uheldig måte

Les hva Mads Kaggestad mener om Vidar Løfshus' uttalelser.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vidar Løfshus fyrte løs til media etter den avsluttende tre mila i OL.

Kanskje tok følelsene overhånd for sportssjefen i skiforbundet, og at det var den følelsesmessige effekten etter å ha opplevd den fantastiske avslutningen til Marit Bjørgen som gjorde han dristig nok til å gå i strupen på toppene i FIS?

Timingen var ikke god fordi den flyttet fokuset fra Bjørgens gulløp og avslutningen på bragdene til den norske OL- troppen over på en svært uheldig sak for norsk idrett.

Uttalelsene er også taktisk dristige fordi det kan tolkes som manglende ydmykhet for reglene både internasjonalt og ut til det norske publikum.

Mangel på ydmykhet overfor reglene ser ikke bra ut når Norge er en fanebærer i kampen mot doping og vært ivrig initiativtaker for strengere straffer.

Men uttalelsene til Løfshus har også noen gode poeng. Fordi det er faktisk grunn til å kritisere dagens system. Prosessen i dopingsaker foregår bak lukkede dører og preges av manglende åpenhet. Flere i den internasjonale idrettsledelsen sitter i ulike posisjoner som gjør uavhengigheten i de ulike prosessene mindre troverdig.

Dette er poenger som Løfshus har rett i. At han fyrer løs er derfor ikke bare negativt og dristig på en uheldig måte.

Om man legger godviljen til i stormen uttalelsene skapte er det også modig. For er det noe vi mangler så er det nettopp at den aktive delen av utøver- og ledersiden er mer engasjert i internasjonal idrettspolitikk.

De fleste kjennere av hvordan dagens system med særforbund, IOC og CAS fungerer er enige om at systemet har svakheter og at det trengs justeringer eller til og med reformer.

Det internasjonale antidopingarbeidet preges av maktkamper og stridigheter og det er viktig at det føres en konstruktiv debatt om veien videre til det beste for rene utøvere og idrettens troverdighet.

Her kan utspillet til Løfshus bidra, men han kunne ventet til et bedre tidspunkt.

Mads!