Foreldrepar funnet døde – fikk medisin mot streptokokker

GJESVÆR (TV 2): Paret som ble funnet døde i sin bolig i Gjesvær i Finnmark lørdag hadde vært syke i en uke. Politiet etterforsker fortsatt saken bredt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Søndag ble det kalt inn til folkemøte i Gjesvær etter at et foreldrepar ble funnet døde i sin bolig lørdag.

Der kom det fram at paret hadde vært syke siden forrige lørdag og var hos legen på torsdag og fikk medisin mot streptokokker, opplyste Runar Elde fra politiet i Finnmark.

– Det vi vet er at de har vært til legekonsultasjon på torsdag, hvor det ble påvist halsbetennelse og det ble påbegynt en pencilinkur, sier Elde til TV 2.

Dette er imidlertid ikke bekreftet at de døde av streptokokker.

– Vi etterforsker bredt og har fortsatt ingen formening om hva som har skjedd. Vi venter på den foreløpige obduksjonsrapporten. De avdøde er sendt til Tromsø og blir obdusert tidligst mandag, sier operasjonsleder i Finnmark politidistrikt, Torfinn Halvari, til TV 2 søndag formiddag.

Også barna i familien var syke og ble sendt til Hammerfest sykehus lørdag. Barna har fått behandling og er på vei tilbake til Nordkapp, opplyste Elde på folkemøtet.

– Veldig uventet og rart

Kommuneoverlege Erik Langfeldt sa under samme møte at noen stammer av streptokokker en sjelden gang er mer aggressive enn andre, og oppfordrer folk til å oppsøke sykehus dersom de merker symptomer.

– Har man vondt i halsen og vedvarende høy feber, så kan man komme til legen og ta en prøve. Streptokokker handler om sår hals, sier Langfeldt, som beskriver det som «veldig uventet og rart» at to personer er funnet døde på denne måten.

Elde understreker at sykdommen ikke smittefarlig.

– Vi må være varsomme med ryktespredning, sier han.

Avdelingsdirektør Didrik Vestrheim ved Folkehelseinstituttet bekrefter til NTB at streptokokker kan utvikle seg til en dødelig infeksjon.

– Dersom streptokokkene går inn i blodbanene, kan det gi en veldig alvorlig systemisk infeksjon og blodforgiftning. I noen tilfeller kan sykdommen utvikle seg veldig raskt og potensielt være dødelig, sier han.

FOLKEMØTE: F.v. ordfører Kristina Hansen, kommuneoverlege Erik Langfeldt og førstebetjent ved Nordkapp lensmannskontor, Runar Elde. Foto: Raymond Elden
FOLKEMØTE: F.v. ordfører Kristina Hansen, kommuneoverlege Erik Langfeldt og førstebetjent ved Nordkapp lensmannskontor, Runar Elde. Foto: Raymond Elden

Kripos koblet inn

Foreldreparet ble funnet døde like før klokken 15 lørdag. Det var parets eldste barn som varslet nødetatene. Politiet beskriver paret som voksent.

De to avdøde ble funnet på hvert sitt rom. På møtet kom det spørsmål om de døde samtidig.

– Vi vet ikke, men det var ikke store avvik mellom dem, sier Elde.

I en pressemelding lørdag opplyste politiet at man ikke har konkrete opplysninger som gir grunn til å anta at noe kriminelt har skjedd. Lokalt politi med bistand fra Kripos gjennomførte undersøkelser i huset lørdag.

– Var det skader på de døde?

– Det er en del av etterforskningen og ikke noe vi i politiet går ut med før obduksjonsrapporten er klar. Men som jeg formidlet innledningsvis, har vi ikke noen konkret formening om hva som kan ha skjedd, sier operasjonsleder Halvari.

– Fryktelig trist

Gjesvær er et lite samfunn med bare litt over 100 innbyggere. Saken preger bygda, og søndag ettermiddag var innbyggerne invitert til folkemøte hvor politi, ordfører og kommunelegen var tilgjengelig for å svare på spørsmål.

– Det er selvfølgelig fryktelig trist og sørgelig for innbyggerne i Gjesvær, sier ordfører Kristina Hansen til TV 2.

Søndag gjennomfører politiet vitneavhør av folk som har vært i nærheten av huset for å forsøke å danne seg et bilde av hva som har skjedd.

HALV STANG: Det flagges på halv stang utenfor kirka i Gjesvær. Foto: Raymond Elde.
HALV STANG: Det flagges på halv stang utenfor kirka i Gjesvær. Foto: Raymond Elde.

(TV 2/NTB)