norsk bronse i historisk konkurranse:

– Et perfekt punktum

Sikret norsk bronse etter dramatisk bronsefinale.

Se sammendrag i Sportsnyhetene øverst på siden!

Norge kjørte inn til bronsemedalje i lagkonkurransen i parallellslalåm. Leif Kristian Nestvold-Haugen måtte vinne den avgjørende duellen, og slalåmspesialisten innfridde virkelig. Dermed kunne det norske laget juble for en historisk medalje.

Kristin Lysdahl, Nina Haver-Løseth, Sebastian Foss Solevåg og Leif Kristian Nestvold-Haugen utgjorde det norske laget. Norge har dermed tatt med seg syv medaljer i alpint i årets OL. Totalt er den norske medaljefangsten nå oppe i 38 medaljer. Det er mer enn noen andre nasjoner har klart tidligere.

– Et perfekt punktum på OL for alpinistene, sier TV 2s alpinekspert Jan Ove Nystuen.

I finalen stakk Sveits av med gullet etter å ha slått Østerrike.

– Det var deilig. Så blir det ekstra kult når vi gjør det sammen som et lag. Det er en god følelse, sier Nina Haver-Løseth til TV 2.

Haver-Løseth fryktet hun hadde ødelagt medaljemulighetene da hun tapte sin duell i bronsefinalen.

– Jeg trodde det var kjørt. Og jeg tenkte det var min feil. Da jeg så det norske flagget på tavlen, var det ren lykke. Jeg følte at jeg ikke helt klarte å gjøre jobben min de siste rundene, sier Haver-Løseth.

Første gang på OL-programmet
Nina Haver-Løseth, Kristin Lysdahl, Sebastian Foss Solevåg og Leif Kristian Nestvold-Haugen utgjorde det norske laget i den historiske konkurransen. Det var første gang øvelsen sto på OL-programmet.

Det norske laget hadde null problemer med å ta seg videre fra åttedelsfinalen. Der ble det en enkel 4-0-seier mot OAR (Olympiske utøvere fra Russland).

Videre med knapp margin
I kvartfinalen ventet Storbritannia. Lysdahl tapte den første duellen, men Nestvold-Haugen utlignet enkelt da han slo Laurie Taylor. Også Haver-Løseth vant sin duell. Norge var dermed i ledelsen før den siste duellen mellom Foss Solevåg og Dave Ryding. Den tapte nordmannen, men Norge gikk likevel videre på tid.

Semifinale-tap mot Østerrike
I semifinalen var det sterke Østerrike som var motstander. Lysdahl kjørte mot Liensberger i den første duellen, men østerrikeren var 19 hundredeler raskere enn Lysdahl. Nestvold-Haugen møtte Michael Matt i sin duell. Den gikk i norsk favør med 14 hundredeler.

Haver-Løseth fikk bryne seg på Katharina Gallhuber. Den norske slalåmspesialisten ledet gjennom store deler av løpet, men Gallhuber kom inn 16 hundredeler foran. Dermed måtte Foss Solevåg slå Schwarz i sin duell for å holde liv i finaledrømmen. Schwarz kom seg inn 12 hundredeler raskere enn nordmannen, og dermed ble det bronsefinale på det norske laget.

Nervepirrende kamp om bronsen
Frankrike var laget Norge måtte overvinne for å ta bronsemedaljen. Lysdahl kjørte mot Tessa Worley i den første duellen. Det endte med fransk seier, 19 hundredeler foran Norge. Foss-Solevåg møtte Alexis Pinturault i duell nummer to. Begge vekslet på å lede underveis, men nordmannen dro i land en imponerende seier med syv hundredelers margin.

Nina Haver-Løseth kunne sende Norge i ledelsen, men det ble tap mot Baud Mugnier. Dermed måtte Nestvold-Haugen vinne den avgjørende duellen mot Clement Noel. Nordmannen leverte strålende kjøring, og sikret dermed den historiske medaljen til Norge. 31 hundredeler i den siste duellen gjorde at Norge til slutt vant med tolv hundredeler på Frankrike.

– Dette ble et drama. Det var en veldig underholdende konkurranse. Laget vårt imponerte, og det er rått med bronsemedalje. Det ble et perfekt punktum på OL for alpinistene, sier TV 2s alpinekspert Jan Ove Nystuen.

Jonathan Nordbotten og Maren Skjøld var Norges reserver og får også utdelt bronsemedaljer fra dagens øvelse.

Bronsen var Norges 38. medalje i Pyeongchang. Dermed er USAs rekord på 37 pallplasser fra Vancouver-lekene i 2010 slått.