Det er få ting som overgår en skikkelig tur bak rattet i en grom sportsbil. Nå bekrefter også forskning at vi blir lykkelig av det.
Det er få ting som overgår en skikkelig tur bak rattet i en grom sportsbil. Nå bekrefter også forskning at vi blir lykkelig av det.

Ny forskning: Dette gir mer lykke enn kyssing og fotball

Vi blir happy av å kjøre sportsbil.

Hvor deilig er det ikke å kunne slå fast at en tur bak rattet i en heftig sportsbil gir bedre helseeffekt enn å danse, se fotball eller å kysse?

At det er slik viser ny forskning utført av det EU-finansierte prosjektet ADAS&ME. De har blant annet samarbeidet med Ford og deres forsknings- og utviklingssenter i Aachen i Tyskland. Og resultatene er tydelige:

Å entre førersetet i en grom sportsbil gir større grad av lykkefølelse enn å danse, shoppe eller se yndlingslaget spille fotball. Det er nettstedet Nyttombil som først omtalte saken.

Ford Focus RS

Studiet er utført av hjerneforskere som har testet hvordan kroppen reagerer på ulike aktiviteter.

Deltakernes verdier er målt etter såkalte buzz-øyeblikk. Det innebærer altså grad av lykke og spenning kroppen opplever underveis. I tillegg har de en positiv innvirkning på helsen vår.

Ingen tvil: Bil ER og gir gode følelser. Foto: Ford
Ingen tvil: Bil ER og gir gode følelser. Foto: Ford

Det er Ford som har levert bilene som er brukt i forskningsprosessen. Her har deltakerne blitt målt på en 45 minutter lang kjøretur, bak rattet i den heftige sportsbilen Focus RS. Ikke overraskende får samtlige deltakere høy score på lykkefølelse, med 2,1 buzz-øyeblikk i snitt.

Blant de åtte aktivitetene er det kun berg- og dalbane som gir en bedre følelse.

Aktivitetene som ble målt

  • Berg- og dalbane
  • Kjøre sportsbil
  • Se film (Game of Thrones)
  • Se fotball
  • Shoppe
  • Kysse
  • Danse salsa
  • Spise middag

– En tur i berg og dalbane er perfekt for et kortvarig adrenalinkick, men den kan ikke få deg frem og tilbake til jobb hver dag. Studiet viser hvordan det å kjøre en sportsbil er så mye mer enn å frakte deg fra A til B, sier Dr. Harry Witchel, professor i psykologi.

Joda, du kan få sportsbil til 100.000 kroner

Knuser fotball

Forskningen tar utgangspunkt i typiske aktiviteter som engasjerer og er positivt ladet. I tillegg til berg- og dalbane og bilkjøring, er deltakerne målt på å danse, se film (en episode av Game of Thrones), se fotballkamp, samt å kysse, for å nevne noe.

Resultatene viser at det å kjøre en sportsbil gir betydelig større lykkefølelse enn både fotball og film, som scorer helt likt med 1,5 buzz-øyeblikk kontra bilens 2,1.

I tillegg til en spesialrigget Focus RS ble også lillebror Focus ST og nye Mustang tatt i bruk.

Dette var drømmebil, nå er det billigsalg

Under kan du se hvordan Ford har rigget den heftige RS-modellen klar til forskning.