RISFRITT: Man trenger ikke alltid å spise ris til kyllingen. Hva med å prøve bokhvetesalat i stedet?
RISFRITT: Man trenger ikke alltid å spise ris til kyllingen. Hva med å prøve bokhvetesalat i stedet? Foto: Bra godt / TV 2

Bra godt:

Kyllingbryst med lun bokhvetesalat og byggrynsgrøt med bærsaus til dessert

Ris til kylling og riskrem til dessert. Vi har alle vært der. Men det finnes gode alternativer ...

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dagens hovedrett er kyllingbryst og varm bokhvetesalat og tzatziki. Og til dessert disker vi opp med byggryns-riskrem. Det er bare å glede seg.

Kyllingbryst med varm bokhvete med grønnkål, eple og karri + tzatziki. Varm bokhvetesalat:

  • 2 økologiske kyllingbryst (evt. gårdskylling)
  • 2 dl bokhvete
  • 1 ss god karripulver u/ salt
  • 2 grønne epler
  • ½ sitron, saften av
  • 2 ss ekstra virgin olivenolje til steking (+ 4 ss ved servering)
  • 2 blad grønnkål
  • 1 gul løk, finkuttet
  • 2 fedd hvitløk
  • 4 dl vann + 1 skje øko grønnsaksbuljongpulver
  • sort pepper og havsalt etter smak

Slik gjør jeg det:

Finkutt løk/hvitløk og fres det mykt i olivenolje sammen med karri. Skyll bokhvetekornene godt og vend de deretter inn i blandingen et par minutter.

Tilsett kokende buljong og kok de til vesken er nesten borte og kornene er møre. Jeg kutter litt store strimler av grønnkål og koker med de siste 3-4 minuttene.

Riv et grønt eple m/skall på rivhjern og vend inn dette rett før du serverer. Juster smaken med litt sitron, sort pepper og olivenolje.

Tzatziki

  • 1 agurk
  • 2 fedd hvitløk, finhakket
  • 400g gresk yoghurt (Synnøve Finden), 4 dl
  • 1 øko sitron, saften av
  • havsalt og pepper etter smak

Slik gjør jeg det:

Del agurken på langs og skrap ut frøene. Riv agurken og la den renne av seg i en sil. Jo lenger agurken får renne av dess fastere blir tzatzikien.

Trykk litt saft ut av agurken i sila hvis du vil lage tzatziki med en gang.

Bland den revne agurken (foruten noen få agurkstrimler til pynt på toppen), gresk yoghurt, finhakket hvitløk og sitronsaft, og smak til med salt og pepper.

Byggrynskrem med bærsaus
Byggrynskrem med bærsaus Foto: Bra godt / TV 2

Byggrynskrem med bærsaus

Byggrynsgrøt:

  • 4 dl byggryn (bløtlagt over natten)
  • 1 liter øko H-melk
  • 1 klype havsalt

Byggrynskrem:

  • 3 dl kremfløte
  • 8 dl byggrynsgrøt, kald (porsjonen over)
  • 4-6 ss kokosblomstsukker (etter smak)
  • 2 ts vaniljeekstrakt

Bærsaus:

  • 1 eske frosne bringebær (300 g)
  • RÅ eplejuice (Synnøve Finden)
  • 2 ss villbringebærhonning


Slik gjør du

Byggrynsgrøt:

  1. Sil av de bløtlagte byggrynene
  2. Kok opp melken, ha i grynene og la grøten småkoke i 30-40 minutter. Rør av og til.
  3. Smak til med en liten klype salt.
  4. Avkjøl

Byggrynskrem:

  1. Visp kremfløten med kokosblomstsukker og vailjeekstrakt til du får en luftig krem.
  2. Bland så den kalde byggrynsgrøten lett inn i kremen.

Bærsaus:

  1. Mens grøten koker lager du bærsaus.
  2. Miks ingrediensene sammen med en stavmikser til du får en jevn saus.