Hegle Svendsen sprakk totalt - Norge tok sølv bak Sverige

Det ble en ren duell mellom Norge og Sverige på OL-stafetten. Ankermann Emil Hegle Svendsen sprakk på siste stående og Norge måtte dermed nøye seg med sølvet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vind og dårlige forhold førte til at det ble et ordentlig nervedrama på herrestafetten.

Se dramaet i Sportsnyhetene i videovinduet øverst!

Takket være en strålende tredjeetappe av Johannes Thingnes Bø, kunne vår ankermann, Emil Hegle Svendsen, gå ut i tet sammen med Sverige.

– Jeg var forbannet

Norge og Sverige kom sammen inn til siste skyting, men Hegle Svendsen sprakk totalt og måtte ut i strafferunde.

Med kongen på tribunen i Sør-Korea tok altså svenskene ett sensasjonelt stafett-gull - deres første stafettgull i OL noen gang.

– Jeg syns det var dritvanskelige forhold rett og slett, og jeg kjempet på hvert eneste skudd. Jeg er forbannet da jeg går ut fra siste skyting, for da er jo gullet kjørt, sier han til TV 2 og andre norske medier på pressekonferansen etter løpet.

– All ære til Sverige, de vant fortjent. Jeg må bare beklage den siste skytingen, sa han til Eurosport.

Det ble dermed en vond norsk reprise av ankeretappen i Sotsji-OL for fire år siden.

Den gang sprakk Hegle Svendsen også på siste stående og skjøt Norge ut av medaljekampen. Denne gangen kunne han imidlertid trøste seg med edelt metall.

– Hadde du Sotsji-marerittet i tankene da du begynte å rote på siste skyting?

– Nei, jeg hadde ikke det. I Sotsji var det jo totalt svart. Da gikk vi fra ledelse til fjerdeplass, så det er tyngre å takle det selvfølgelig. Sverige er vel det eneste landet som ikke fikk strafferunde i dag, så det sier jo litt om hvor vanskelig det var. Det de leverte var imponerende, understreker Svendsen.

Han beklaget overfor de andre lagkameratene etter han kom i mål.

– Jeg sa bare til de andre at jeg prøvde så godt jeg kunne. Selvfølgelig er det blandede følelser når man har lyst på gull, og står med sølv. Det er jo bra at vi får sølv, men det er ergerlig, understreker han.

– Det er vemodig

Hegle Svendsen har tidligere uttalt at dette er hans siste OL. Det står han for

– Det var mitt siste OL-løp. Det er jeg sikker på. OL er en fantastisk opplevelse å få være med på, så det er selvfølgelig vemodig at det var siste OL-øvelse i dag, inrømmer 31-åringen.

– Er det da bittert at OL-historien din endte på denne måten?

– Selvfølgelig hadde jeg lyst til å gå ut med en enda bedre slutt enn det jeg gjør i dag, men samtidig tar jeg med meg tre medaljer fra OL. Det kan jeg være ganske fornøyd med. I alle fall etter den første uken, som var ganske katastrofal, understreker han.

Tarjei Bø pekte på de vanskelige forholdene da han skulle forklare lagkompisens kollaps på siste skyting.

– Forholdene var en x-faktor, så vi visste at alt kunne skje. Vi så hvordan Emil hadde det. Det så helt umulig ut å skyte. Jeg unner ikke han den følelsen. Det så ikke ut som om det var mulig å treffe, så vi skal være imponert over svensken som klarte det, sier eldstebror Bø til Eurosport.

Det var flere av de norske gutta som slet på standplass.

På andre etappe måtte Tarjei Bø ty til hele seks ekstraskudd, men unngikk såvidt strafferunde. Dermed gikk han ut på 4. plass, snaue halvminuttet bak ledende Tsjekkia.

– Det er elendig skyting. Men han greier å holde Norge inne i stafetten, sa Skjelbæk om Tarjei Bøs etappe.

Like bak kom Tyskland som hadde tapt hele forspranget og nå befant seg 37 sekunder bak teten.

Johannes med fantastisk etappe

Johannes Thingnes Bø gikk som vanlig styggfort i sporet og hadde umiddelbart kontakt med Sverige og Østerrike, og kom inn til første liggende skyting kun ti sekunder bak Tsjekkia i front.

Thingnes Bø plaffet ned alle fem blinkene, og gikk ut i tet sammen med Tsjekkia.

24-åringen økte ledelsen ned til resten før siste skyting. Det var kraftig vind, men Thingnes Bø brukte kun ett ekstraskudd, og gikk ut i ledelsen sammen med Sverige.

Emil Hegle Svendsen gikk ut sammen med svenske Fredrik Lindström. Rett bak fulgte tyske Simon Schempp.

– Det blir nærmest ulidelig spennende, sa Skjelbæk i TV-stua.

Både Svendsen og Lindström skjøt fullt hus, men Schempp brukte lang tid på standplass og gikk ut over minuttet bak de to duellantene.

– Det blir Norge mot Sverige. Mann mot mann, sa Skjelbæk før den aller siste runden.

Men Emil Hegle Svendsen fikk det ikke til å stemme på siste skyting, og det ble dermed kun sølv på Norge - bak erkerival Sverige.