PYEONGCHANG 20180224
Norges Martin Johnsrud Sundby vid 50 km klassiskt i Alpensia Cross Country Skiing Center under vinter-OS i Pyeongchang i Sydkorea.
Foto: Andreas Hillergren / TT / kod 10600
*** Bilden ingår i SPORTPAKETET. För övriga BETALBILD ***
PYEONGCHANG 20180224 Norges Martin Johnsrud Sundby vid 50 km klassiskt i Alpensia Cross Country Skiing Center under vinter-OS i Pyeongchang i Sydkorea. Foto: Andreas Hillergren / TT / kod 10600 *** Bilden ingår i SPORTPAKETET. För övriga BETALBILD *** Foto: Andreas Hillergren/tt

Fortsatt onsdagsløper

Det gikk ikke - ikke denne gangen heller. Når det gjelder kampen for det første individuelle mesterskapsgull, så har forbannelsen et fast grep om Martin Johnsrud Sundby.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Johnsrud Sundby ble nummer fem på den avsluttende OL-øvelsen i langrenn, 50 kilometer.

Selvsagt hadde han ikke topp ski. Det så vi alle. Men, jeg aner ikke om det er hele forklaringen på at vårt fremste gullhåp ble slått med to minutter og 43 sekunder av Ilvo Niskanen fra Finland.

Denne 50 kilometer fellesstart i klassisk stil var Martin Johnsrud Sundbys 17. forsøk på å ta sitt første individuelle VM- eller OL-gull.

For et par dager dager siden røpet han til meg – og ikke til kona – at han satser mot enda et OL. Det betyr at femmila lørdag ikke var siste mulighet. Men øker med det sjansen for at han får det etterlengtede gullet?

Onsdagsløper

Til tross for utallige verdenscuptriumfer og seier flere ganger i verdenscupen sammenlagt, har det bare blitt nesten for Johnsrud Sundby når det gjelder som mest i VM og OL.

I gamle dager, altså på 1960- og 1970-tallet , dukket ordet «onsdagsløper» opp om de som var nesten best. Jeg husker at skøyteløperen, Ivar Eriksen, var en slik. Førstemann under 1.20 på 1000 meter og satte verdensrekord på 3000 meter. I mesterskap ble det selvsagt sølv under OL i 1968.

Oddvar Brå VAR også en slik, men under VM på hjemmebane I VM i Holmenkollen i 1982 brøt han forbannelsen og vant gull på 15 kilometeren.

Kort sammenfattet ble ordet onsdagsløper brukt på utøvere, spesielt skøyteløpere, som gjorde det bra på mindre stevner, ofte midt i uka, men som ikke lykkes i de store og avgjørende konkurranser som VM og OL.

Den største muligheten

Før sesongen var Johnsrud Sundby klar på at det var 15 kilometer enkeltstart som var hans mulighet til gull i Pyeongchang. Men under OL var han krystallklar på at det var femmila som var hans store sjanse.

Uansett, det gikk ikke hverken på 15- eller 50 kilometeren.

Han har har vært nær flere ganger, har blant annet fire andreplasser.

Sykdom og uhell har ødelagt flere ganger. Jeg tror at han var nærmest dette gullet på 30 kilometeren her i OL, da endte det med sølv. På slutten av løpet, da Simen Hegstad Krüger hadde fått ei luke, så forventet Johnsrud Sundby at Alex Harvey og Dario Cologna skulle gå i front og gjøre grovjobben med å innhente Hegstad Krüger.

Det skjedde ikke og Johnsrud Sundby ventet for lenge og spolerte sin største gullsjanse til nå i karrieren, mener jeg.

Utviklingen, som Martin Johnsrud Sundby ønsker å være i front av, innhenter også han som er blitt 33 år. De nye, unge løperne – som Simen Hegstad Krüger og Johannes Høsflot Klæbo – kommer trolig bare til å gå fortere og fortere de neste årene. Mens det nok er mindre sjanse for at løpere som Martin Johnsrud Sundby blir så mye bedre.

Jeg antar at Johannes Høsflot Klæbo hjemme i Trondheim fulgte femmila fra sofakroken. Og avgjørelsen om å stå over ble vel utover i løpet mer mer riktig.

Hefter ved karrieren

Det var mye «i potten» for Martin Johnsrud Sundby på lørdag. Han har vunnet mye allerede, men det er to ting som hefter ved en ellers så flott karriere:

At han fikk en dopingdom og ble utestengt i to måneder, og at han er mannen som aldri vinner når det gjelder, det som i gamle dager ble kalt onsdagsløper.

Martin Johnsrud Sundby har her i Sør-Korea to gull, stafett og lagsprint, han har også sølv på 30 kilometer. Og altså nummer 5 på femmila. Det få forunt å få oppleve noe slikt. Men, det å vinne gull på egenhånd driver altså Johnsrud Sundby videre. Selv om kona visstnok ikke var fornøyd med at han fortalte meg at han satser videre mot neste OL før han hadde "luftet" på hjemmebane.

Prøver for 17. gang

Femmila var det 17. individuelle løpet i VM- og OL for Martin Johnsrud Sundby. Han debuterte i mesterskap under VM i Tsjekkia i i 2009.

Dette er resultatene hans:

VM 2009

15 km: nr 34

OL 2010

15 km: nr 33
30 km: nr 18
50 km: nr 15

VM 2011

15 km: nr 3
30 km: nr 13

VM 2013

30 km: nr 2

OL 2014

15 km: nr 13
30 km: nr 3
50 km: nr 4

VM 2015

50 km: nr 11

VM 2017

15 km: nr 2
30 km: nr 2
50 km nr 5

OL 2018

15 km: nr 4
30 km: nr 2
50 km: nr 5