Foto: TV 2

Media boikotter ikke skijentene. Det er omvendt!

«Du kan ikke stole på noe av det som står i media» sies det. Jeg innrømmer at vi selv bidrar til det ...

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter at denne bloggen ble skrevet, har Skiforbundet snudd: Nå vil de norske skijentene likevel stille opp for pressen før tremila.

I går kveld dukket det opp overskrifter på ulike nettsteder, som «Norske medier boikotter skijentene.»

Og det er ikke riktig.

Fakta pleier å hjelpe:

I olympiske leker er forholdet mellom løpere og media VELDIG regulert.

Hvordan dette skal skje er avtalt på forhånd med Olympiatoppen og media. All kontakt vi har med utøvere skal skje på pressekonferanser og i mixed zone (et begrenset område etter målgang).

Eventuelle andre avtaler må gjøres via pressekontakt i de ulike grenene. Unntak handler stort sett om kakefest ved gullmedaljer!

Og forholdet har fungert godt - også i disse olympiske leker. Stemningen har naturlig nok vært svært svært god i disse «bløtkaketider».

Men i går «skar» det seg litt ...

Ingen stor sak, men uansett viktig å være nøyaktig når det skal fortelles hva som skjedde.

Litt bakgrunn: To dager foran hver OL-øvelse med norske utøvere er det avtalt pressekonferanse med utøvere/ledere. Ingen avtale er gjort om at alle utøvere som skal i aksjon må stille. Og dette har fungert stort sett greit, selv om vi enkelte dager har stusset litt over hvorfor det er verre for langrennsløpere å møte opp enn utøvere i andre grener.

Så til fakta: Som vanlig kom det i går påminnelse om dagens medietreff foran søndagens 30 kilometer: «Trener Roar Hjelmeset presenterer hvilke løpere som skal gå. Jentene lader opp til søndagens skirenn og er ikke tilstede (sic).»

Nå er det viktig å få med seg nyansene her: Alle skijentene melder altså fra at de ikke kommer til avtalt møte. Det betyr jo at det er ikke vi i media som boikotter skijentene, men omvendt. Vi hadde kommet dersom en eller flere hadde stilt opp.

Ingen stor og viktig sak, men det er samtidig greit å minne om at vi i media er her for å rapportere og formidle hva som skjer til det norske folk.

Ved ikke å stille opp, som skijentene gjør her, så sier sier de samtidig nei til å snakke til å med det norske folk. Det er selvsagt et valg de står fritt til å gjøre.

Bjørgen, Weng, Haga og Flugstad Østberg vil ikke snakke med meg eller andre reportere før tre-mila, greit nok. Men ikke kom å si at jeg boikotter skijentene.

Vil DU ikke vil snakke med noen, så er DU som boikotter.

Enklere kan det ikke sammenfattes.