– Jeg beklager til det norske folk

Espen Andersen skylder på østerrikeren, men forstår kritikken etter lureløpet.

Det vakte reaksjoner fra både TV-stua og publikum på sosiale medier da Espen Andersen slapp tyskeren på andreetappen i lagkonkurransen i kombinert og heller konsentrerte seg om å følge østerrikeren Lukas Klapfer.

– Dette er rett og slett en taktisk blunder. Dette er ikke godt nok i et OL, altså, sa tidligere kombinertverdensmester Torbjørn Løkken, som var på besøk i TV 2s TV-stua.

– I utgangspunktet er han en mye bedre langrennsløper enn meg, så jeg måtte gamble på at han ville gå etter tyskeren. Så i mine øyne er det Klapfer som er feig som ikke prøver å gå for gullet. Dessuten var det en voldsom motvind, så det ville vært drepen for meg å gå først der, sier Espen Andersen.

Likevel forstår han at folk reagerer negativt på at tyskerne fikk fritt leide mot gullet.

– Ja, det skjønner jeg. Det er irriterende, for jeg følte at jeg gikk sakte i 4,5 kilometer. Det var fristende å gå, men det kunne gått skikkelig galt. Men uansett så vil jeg bare beklage overfor det norske folk, sier Andersen.

Øverst ser du i Sportsnyhetene hvordan rennet var.

– Espen kan ikke klandres

Han får likevel støtte av lagkameratene.

– Espen kan ikke klandres. Hadde han prøvd å tette luka så kunne fort sølvmedaljen røket. Det er Klapfer som ikke gjør jobben, sier Jørgen Graabak.

Også Jan Schmid støtter debutanten Andersen.

– Gullet røyk da jeg ikke kom i ryggen på tyskerne på første etappe. Men skulle det ha skjedd måtte Geiger ha hatt en dårlig dag. Han hadde en normal dag, og da gjorde han akkurat det jeg hadde forventet. Det er ikke realistisk at Espen skulle ta inn tolv sekunder på Riesle. Hadde han hatt ryggen, så hadde det vært annerledes, sier Schmid.

Etter løpet bekreftet den norske landslagsledelsen at Andersens oppgave var å holde farten til østerrikerne.

– Vi har i utgangspunktet et hopplag som vi stiller til start med her i dag. Det er ikke deres jobb å dra inn Tyskland. Hvis Espen hadde gått på den, ville han med stor sannsynlighet sprukket, forklarte hovedtrener Bjørn Kåre Ingebrigtsen.